Provinciile canadiene ar putea să introducă politici care să prevadă vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 în lunile următoare pentru a face față numărului tot mai mare de infecții cu coronavirus, a declarat ministrul Sănătății de la Ottawa, Jean-Yves Duclos. Acesta a adăugat că vaccinarea rămâne singura cale de ieșire din pandemie.
Experții susțin însă că este foarte probabil ca unele dintre provincii și teritorii – care dețin responsabilitatea administrării serviciilor de sănătate în interiorul granițelor lor – să nu implementeze astfel de politici solicitate de guvernul federal, deoarece le consideră „discriminatorii”, conform G4Media.ro
În prezent, 29.3 milioane de canadieni sunt complet vaccinați, ceea ce reprezintă 76.83% din totalul populației. Până vineri, 82.56% dintre canadieni, respectiv peste 31.5 milioane de persoane, au primit cel puțin o doză de vaccin. Unele provincii au trecut de 80% din totalul populației complet inoculată, așa cum este cazul în Newfoundland and Labrador (86.01%), Prince Edward Island (81.54%) și Nova Scotia (81.10%).
Restul provinciilor și teritoriilor canadiene înregistrează un procentaj de vaccinare anti-COVID-19 de circa 75%, cea mai mică rată fiind în Nunavut, teritoriul din nord puțin populat, unde doar 61.86% din cei circa 39.000 de locuitori sunt vaccinați complet.
În multe domenii din Canada, vaccinarea este în prezent obligatorie
În multe domenii din Canada, vaccinarea este în prezent obligatorie. De exemplu, toți pasagerii care călătoresc cu avioane și trenuri trebuie să fie complet vaccinați, la fel ca și personalul care lucrează în acele sectoare. De asemenea, toți angajații federali trebuie să fie vaccinați cu două doze.
În ciuda numărului mare de persoane vaccinate însă, cazurile de infecții cu COVID-19 au înregistrat o creștere dramatică în țara nord-americană în ultima perioadă.
Doctorița Theresa Tam, ofițerul șef de sănătate publică din Canada, a declarat vineri că numărul mediu zilnic de cazuri naționale a crescut cu 65% față de săptămâna precedentă, fiind raportate o medie zilnică de 42.000 de cazuri noi.
Tam a afirmat că aproximativ 29% dintre testele de laborator sunt pozitive, indicând o transmitere comunitară semnificativă a virusului. Oficialul a spus că spitalizările care nu au nevoie de terapie intensivă au crescut cu 91 la sută față de săptămâna precedentă, în timp ce internările în secțiile ATI au crescut cu 25%.
„Deși dovezile din supravegherea continuă și studiile recente indică faptul că riscul de spitalizare este mai mic pentru Omicron în comparație cu varianta Delta, accelerarea bruscă a răspândirii Omicron și volumul uriaș de cazuri determină tendințe de cazuri grave,” a afirmat Tam.
Canada a înregistrat vineri aproape 35 de mii de cazuri noi de infecții
Canada a înregistrat vineri aproape 35 de mii de cazuri noi de infecții, cu 11.899 de cazuri în Ontario (plus 42 de decese) și 16.176 de infecții cu 27 de decese în Quebec. Până în prezent, 2.472.741 de canadieni s-au infectat cu COVID de la începutul pandemiei, circa 2 milioane recuperându-se. Canada a înregistrat un total de 30.657 de decese, iar numărul cazurilor active este de peste 382 de mii.
Creșterea dramatică a numărului de infecții cu coronavirus a pus pe jar autoritățile de la nivel provincial și federal, guvernul de la Ottawa luând în calcul chiar vaccinarea obligatorie a populației.
„Ceea ce observăm în prezent este că sistemul nostru de îngrijire a sănătății din Canada este fragil, angajații noștri sunt obosiți și singura modalitate pe care o știm de a trece peste COVID-19, această variantă și orice variantă viitoare, este prin vaccinare”, a afirmat ministrul Sănătății de la Ottawa, Jean-Yves Duclos.
Purtatul de mască și distanțarea socială sunt instrumente utile
Potrivit oficialului, deși testele rapide, purtatul de mască și distanțarea socială sunt instrumente utile, ele nu vor pune capăt pandemiei de la sine.
Ministrul Duclos s-a referit la faptul că „50% din spitalizările de acum din Quebec se datorează faptului că oamenii nu au fost vaccinați. Aceasta este o povară pentru lucrătorii din domeniul sănătății, o povară pentru societate care este foarte greu de suportat și, pentru mulți oameni, greu de înțeles”.