-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCele mai frecvente simptome Covid-19 la copii în valul 5

Cele mai frecvente simptome Covid-19 la copii în valul 5

Deși numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 în cazul copiilor a crescut mult în ultimele zile, atât ministrul Sănătății cât și medicii pediatri afirmă ca, deocamdată, severitatea cazurilor nu ar trebui să ne îngrijoreze. În cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii România, medicii pediatri au prezentat simptomele specifice cu care copiii se prezintă la urgențe în valul 5 și recomandările pentru părinți, potrivit hotnews.

Simptome Covid-19 la copii în valul 5

Medicul pediatru Anca Drăgănescu, de la Institutul „Matei Balș”, despre simptomele frecvente ale Covid-19 în acest nou val:

„Febra înaltă, durere în gat, tuse, componenta laringiană a tusei, latratoare, adică ragușeala și manifestări digestive, de tipul vărsăturilor sau scaunelor modificate și inapetență.”

Ca măsuri de prevenție, aceasta recomandă:

„Pe lângă cele non-farmacologice, purtarea măștii și distanțarea, vaccinarea de la 5 ani în sus, pentru care e aprobată utilizarea vaccinului ARN-mesager. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau ușoare, un număr restrâns face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacienții imunosupresați, cu boli cronice, au indicație pentru vaccinare. Vaccinarea copiilor imunocompetenți aduce un beneficiu prin scăderea
poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, în ceea ce privește scăderea unui număr de spitalizări și o protecție indirectă, în apariția noilor variante de boală și ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuși, au un grad de risc pentru o formă severă de afecțiune Covid-19.

Riscul de apariție a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta”.

La rândul său, medicul Mihai Craiu atrage atenția că în cazul copiilor mici, Covid-19 poate debuta cu simptome digestive:

„Aș semanala faptul ca la copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că poate să înceapă ca o gastroenterita acută, cei mai multi au venit cu febra și vărsături, nu au venit cu boala respiratorie în prim plan.

Manager Spitalul „Grigore Alexandrescu”: Numărul de copii internați nu trebuie să ne îngrijoreze

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafilă, afirmă că nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de Covid la copii.

„Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele și sectiile ATI în cazul copiilor. Cred că trebuie să fim cu toții responsabili. Repet acest lucru, nu mentinem scolile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conștienți că școala online duce la consecințe foarte serioase asupra evoluției acestor copii.”

Potrivit raportărilor de marți, 18 ianuarie, citate de Rafila, sunt 337 copii internati în secții, cu un copil mai putin decat ieri, „în ciuda numărului mare de cazuri de astăzi.”

”Cazurile la copii nu trebuie „să ne îngrijoreze”.

Medicul Alexandru Ulici, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, susține la rândul său că deocamdată, cazurile la copii nu trebuie „să ne îngrijoreze”.

„Pentru noi, în acest val 5, deși sunt un număr mai de infectări noi, numărul de copii internați nu este de natură să ne îngrijoreze, cel puțin la acest moment. Vă dau un exemplu, dacă la valul patru, la peste 16.000 de cazuri noi aveam peste 40 de copii internați, acum avem 16 copii și doar trei în reanimare, toți trei cu comorbidități. Cred că nu afectează cu predilecție copiii și nu produce forme suficient de grave cât sa ducă la internarea acestora. Noi și la rugămintea autorităților, am lăsat spitalul deschis pentru toate afecțiunile. Presiunea este mare petnru ca sunt multe afecțiuni respiratorii, dar nu numai, și chirurgicale, spitalul merge la capacitate maximă,” a spus Ulici, în cadrul dezbaterii.

În aceeași notă, medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara au crescut cazurile de copii care s-au prezentat la urgențe, dar paturile secției ATI au rămas în general goale.

„Cazurile prezentate la triaj în UPU sunt mai numeroase și au fost în acest weekend față de lunile precedente. Dar paturile pe care le avem organizate in ATI s-au mentinut majoritar goale, spre bucuria noastră. Am avut doar trei internați, unul pe saptamana, aproape neglijabil fata de valul precedent”, a spus el.

„Ne îndreptăm spre concluzia că da, copiii trebuie protejați pentru lucruri care vor să vie, și nu lăsați în fața ecranelor, copiii trebuie lasati sa se bucure de sport, de comunitate, de școala față în față. Noi să îi ferim pe ei și la primele semne să îi retragem din comunitate”, a continuat medicul pediatru din Timișoara.

Mihai Craiu: La noi la urgențe este plin

„Suntem plini la noi la urgențe, cifrele de azi-noapte – din 100 de teste rapide, un sfert au fost pozitive pentru Sars-Cov-2, suntem plini, asta e realitatea momentului de acum”, a afirmat la rândul său Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București.

Medicul a prezentat un grafic al infectărilor din SUA care arată că, în era Omicron, numărul pacienților pediatrici a crescut foarte mult ceea ce ar trebui

„În SUA, unde știm că raportările sunt riguroase, din cei diagnosticati recent, copii, aproape un milion copii cazuri noi au fost în ultimele două săptămâni. Asta înseamnă că acolo unde scolile functioneaza fara testare si fara respectarea normelor, e posibilsa vedem și la noi o crestere spectuloasă”, a arătat acesta.

„Nu severitatea e problema Dar mă gandesc la ceea ce o să vedem peste o lună când o să apară sindroamele de inflamație multisistemică”, a adăugat el.

Ce le recomandă Mihai Craiu părinților

„Plecăm de la două lucruri, vârsta copilului și starea copilului dinainte de îmbolnăvirea cu Covid. Dacă este un școlar anterior sănătos, cantitatea de emoții nu trebuie să fie așa mare.

„Dar dacă vorbim de copii mai mici, pentru că în general aceștia ajung internați. În acest moment secția care îngrijește copiii și părinții lor infectați la noi la insmc s-a umplut, este un etaj întreg de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susținută.”

Doctorul Craiu sfătuiește părinții să se adreseze întâi medicului de familie, care cunoaște istoricul copilului, pentru că „formele cele mai ușoare, care au un pic de febră și muci în nas pot fi cu siguranță tratate și acasă, la copilul școlar și preșcolarul mare”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS