4.8 C
Craiova
vineri, 15 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus: Israelul menţine vaccinarea cu a patra doză

Coronavirus: Israelul menţine vaccinarea cu a patra doză

Israelul va continua să administreze populaţiei cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19, în pofida rezultatelor unui studiu realizat de cercetători israelieni, conform cărora vaccinarea nu este suficientă pentru a preveni infectările cu varianta Omicron, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii, transmite Reuters.

De asemenea, conform Ministerului israelian al Sănătăţii, se aşteaptă ca numărul mare de infectări produse de această variantă să înceapă să scadă semnificativ într-o săptămână.

Guvernul israelian aplică măsuri de relaxare

În contextul în care guvernul israelian aplică măsuri de relaxare pentru a uşura povara impusă de restricţii asupra economiei, premierul Naftali Bennett consideră că numărul mare de infectări identificate în Israel este legat mai degrabă de volumul mare de teste aplicate populaţiei şi nu de ratele reale de infectare.

Israelul, care anul trecut avea cel mai rapid program de vaccinare în masă a populaţiei, a început să administreze cea de-a 4-a doză – sau al doilea booster – populaţiei vulnerabile, aparţinând grupului de risc pentru a suferi forme grave ale bolii.

Rezultatele unui studiu publicat luni de un spital israelian indică faptul că a patra doză de vaccin determină o creştere a nivelului de anticorpi peste cel oferit deja de doza cu numărul trei, însă chiar şi aşa, „probabil” că nu este suficient pentru a bloca noua variantă Omicron care se transmite cu foarte multă uşurinţă.

Nachman Ash, director general în cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel a comentat că aceste concluzii nu sunt „până la un punct, deloc surprinzătoare”, având în vedere că şi persoane vaccinate cu cea de-a patra doză se numără printre pacienţii infectaţi cu Omicron.

A patra doză continuă să ofere „protecţie faţă de cazurile de morbiditate gravă”

Însă, în opinia sa, cea de-a patra doză continuă să ofere „protecţie faţă de cazurile de morbiditate gravă, în special pentru populaţia în vârstă şi pentru cea din grupurile de risc (…) motiv pentru care îi îndemn pe oameni să continue să vină să se vaccineze”, potrivit unei declaraţii oferite Army Radio.

La fel ca şi alte ţări, Israelul a înregistrat o creştere abruptă a noilor cazuri de infectări cu varianta Omicron, însă această creştere a numărului de cazuri depistate nu a fost însoţită şi de o creştere a numărului de decese sau a numărului de pacienţi internaţi la terapie intensivă.

„Peste o săptămână vom începe să observăm o scădere a numărului de cazuri, dar încă ne aşteaptă două sau trei săptămâni dificile”, a mai precizat oficialul israelian.

Într-o alocuţiune susţinută de pe scena Forumului Economic Mondial de la Davos, premierul israelian Naftali Bennett a precizat că Israelul a testat în fiecare zi până la 5% din populaţia sa de 9,4 milioane de locuitori „şi acesta este motivul pentru care numărul cazurilor este atât de ridicat şi nu neapărat pentru că foarte mulţi oameni sunt infectaţi”. El a mai precizat că „prin acest program de testare îi putem izola pe oameni şi încetini ritmul transmiterii infecţiei”.

Israelul a anunţat luni că a redus perioada de carantină obligatorie pentru purtătorii noului coronavirus la 5 zile. De asemenea, pentru a economisi testele PCR şi pentru a reduce cozile la centrele de testare, autorităţile israeliene au încurajat populaţia să apeleze mai mult la testele antigen pe care şi le pot autoadministra. Marţi, guvernul a anunţat că israelienii vor primi gratuit între 25 şi 30 de milioane de astfel de kituri de testare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS