Prețul petrolului a atins maximul ultimilor 7 ani după un atac de luni al militanților houthi asupra capitalei Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, relatează CNBC.
„Condamnăm atacul milițiilor houthi asupra unor zone civile și instalații de pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite”, a declarat ministerul de externe al țării din Zona Golfului într-un comunicat remis presei imediat după atacul în urma căruia 3 persoane și-au pierdut viața”.
„Reiterăm că cei responsabili pentru acest atac ilegal asupra țării noastre vor fi trași la răsundere”, a adăugat comunicatul, precizând că Emiratle „își rezervă dreptul de a răspunde acestor atacuri teroriste și escaladări criminale”.
Prețul de referință al petrolului Brent a crescut cu 1,6% până la 87,89 de dolari per baril marți dimineața, în timp cel al futures-urilor U.S. West Texas Intermediate cu 2%, ajungând la 85,56 de dolari la primele ore ale dimineții.
Ambele prețuri sunt la cel mai ridicat nivel pe care l-au înregistrat după octombrie 2014.
De ce a crescut prețul petrolului în ultimele săptămâni
Analiștii din domeniul energetic pun creșterea prețului petrolului din ultimele săptămâni pe seama problemelor de aprovizionare, îngrijorărilor persistente privind o invazie rusească în Ucraina și temerilor legate de deteriorare situației de securitate din Orientul Mijlociu.
Unii analiști se tem că prețul barilului de petrol ar putea urca din nou la trei cifre.
Atacul de luni al rebelilor houthi a provocat incendii ce au dus la explozia a trei camioane-cisternă lângă un depozit al companiei petroliere de stat ANDOC.
Incendiile au început în zona industrială Musaffah și la un șantier de construcții din apropierea Aeroportului Internațional Abu Dhabi, potrivit poliției din capitala Emiratelor. Aceasta a precizat că informațiile preliminare sugerează că atacul a fost realizat cu drone.
Emiratele Arabe Unite sunt al treilea cel mai mare producător de petrol membru al OPEC iar ADNOC – Compania Petrolieră Națională din Abu Dhabi – controlează operațiunile de extracție din jurul capitalei țării, unde se află majoritatea rezervelor de petrol.