7.6 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina: Rusia aproape a terminat concentrarea de forțe de lângă graniță

Ucraina: Rusia aproape a terminat concentrarea de forțe de lângă graniță

Kievul avertizează că Rusia „aproape a finalizat” concentrarea de forțe armate ce ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva Ucrainei, agravând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment. Potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului ucrainean al Apărării – obținută în exclusivitate de CNN – Rusia are în prezent peste 127.000 de soldați în regiune.

„Efectivul complet al grupului terestru RF AF (Forțele Armate ale Federației Ruse) în regiunea Ucrainei – (este) de peste 106.000 de persoane. Împreună cu componenta maritimă și aeriană, numărul total de personal este de peste 127.000 de militari”, se arată în document.

Evaluarea a calificat situația drept „dificilă” și a precizat că Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Acțiunile Rusiei au, de asemenea, „scopul de a limita capacitățile Statelor Unite”, se arată în evaluare, „de a asigura securitatea pe continentul european”.

Evaluarea vine după ce trei runde de discuții diplomatice între Rusia și Occident, menite să detensioneze criza, nu au reușit să producă o rezoluție săptămâna trecută.

Adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat miercurea trecută că nu este clar dacă Moscova intenționează să folosească discuțiile ca pretext pentru a susține că diplomația nu poate funcționa.

Miercurea aceasta, secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Kiev, a spus că această concentrarea de trupe îi permite lui Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie executat foarte rapid.

„Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa oricând un atac în Ucraina”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, vorbind despre o „situație extrem de periculoasă”

Muniție, rachete, spitale de campanie, unități de comunicații

Serviciile de informații militare ucrainene au spus că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și estice la granița sa vestică „în mod permanent”.

La sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie, Rusia a adus „muniție de rezervă, spitale de campanie și servicii de securitate” la graniță, a precizat aceasta, ceea ce, potrivit Ucrainei, „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

Noua evaluare spune și că Rusia susține peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și că are aproximativ 3.000 de militari proprii cu baza pe teritoriul rebel. Moscova neagă că ar avea forțe în estul Ucrainei.

Activitatea de informații a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat, de asemenea, potrivit evaluării, cu unități suplimentare de comunicații radio și prin satelit desfășurate în apropierea graniței ucrainene, iar zborurile de recunoaștere de-a lungul graniței s-au triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, armata ucraineană a transmis că Rusia ar putea folosi arme cu rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, menționând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operațional-tactice ‘Iskander'” au fost transferate la graniță.

La jumătatea lunii ianuarie erau 36 de lansatoare Iskander în apropierea Ucrainei, potrivit evaluării. Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte aflate la o distanță de 500-700 km și ar putea acum să țintească zone inclusiv capitala Kiev, se arată în raport.

Belarusul, vulnerabil, poate fi folosit de ruși în conflict

O nouă linie de front Documentul ucrainean avertizează că o nouă potențială linie de front a apărut acum de-a lungul graniței sale nordice cu Belarusul, un aliat cheie al Kremlinului.

„Teritoriul Belarusului ar trebui să fie considerat un teatru de operațiuni cu drepturi depline pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, se arată în documentul serviciilor de informații militare ucrainene.

Oficialii Departamentului de Stat al SUA au subliniat marți aceste îngrijorări, afirmând că prezența consolidată a trupelor rusești în Belarus a sporit capacitățile acestora de-a lungul graniței ucrainene și a dus la creșterea îngrijorărilor legate de o invazie.

„Este vorba de o capacitate sporită a Rusiei de a lansa acest atac. Oportunități mai multe, modalități mai multe, riscuri mai multe”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că trupele au fost mutate în Belarus cu o notificare făcută cu puțin timp înainte.

În Belarus, Rusia „profită de vulnerabilitatea (liderului bielorus Alexander) Lukașenko și apelează la unele dintre aceste favorurile cu care acesta este dator”, a afirmat această sursă CNN.

Vladimir Putin este un ”oportunist”

„Sincronizarea trebuie remarcată și, desigur, ridică îngrijorarea că Rusia ar putea intenționa să staționeze trupe în Belarus sub pretextul unor exerciții militare comune pentru a ataca potențial Ucraina dinspre nord”, a spus oficialul.

Deși oficialul nu a vrut să vorbească despre intenția președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește mutarea de trupe în Belarus, oficialul l-a descris pe Putin ca fiind „un oportunist”.

„Am văzut semnale de alarmă că dinamica din interiorul Belarusului permite Rusiei să profite în continuare de vulnerabilitatea autoprovocată a lui Lukașenko”, a spus oficialul.

Oficialii americani au declarat că o invazie rusă în Ucraina ar putea avea loc în orice moment în următoarea lună sau două.

„Planurile militare rusești de a începe activitățile cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară sunt un lucru pe care l-am urmărit îndeaproape, iar evaluarea noastră a fost că acest lucru s-ar putea întâmpla oricând între jumătatea lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a explicat un al doilea oficial de rang înalt al Departamentului de Stat.

Statele Unite analizează îndeaproape dacă Lukașenko mai deține încă pârghiile de control în țara sa – sau dacă procesul de luare a deciziilor a fost în mare parte transferat Rusiei.

Belarus a devenit un „actor din ce în ce mai destabilizator în regiune”, a declarat alt oficial al Departamentului de Stat, menționând o serie de acțiuni recente, cum ar fi crearea unei crize a migranților la granița dintre Polonia și Belarus, arestarea de activiști și punerea în detenție a peste 900 de prizonieri politici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS