Persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie, pentru că de la această dată va expira certificatul digital pentru persoanele care nu au doza a treia (booster), a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, la Europa FM. Este vorba de o directivă europeană, a explicat Rafila.
Ministrul Sănătății a mai spus că 2022 ar fi anul în care „vom încheia această urgență medicală”, conform „istoriei naturale a pandemiilor”.
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.
Rafila a mai afirmat că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.
„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a adăugat el.
Câți români au făcut doza booster de vaccin împotriva COVID-19
2.256.000 de români, reprezentând 42,85% dintre persoanele eligibile pentru doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 în România, au făcut până în acest moment boosterul, a anunțat joi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.
5,26 de milioane de persoane sunt eligibile în acest moment în România pentru doza booster – au cel puțin 4 luni de la prima schemă de vaccinare, a explicat Valeriu Gheorghiță.
42,85% dintre persoanele eligibile pentru doza 3 au făcut boosterul.
Din totalul persoanelor vaccinate în România cu cel puțin o doză, 28% au primit și doza booster, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.
Câți români s-au vaccinat împotriva COVID-19
8.037.000 de români s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă 49,81% din populația adultă, rezidentă, cu vârsta de peste 18 ani a țării, a anunțat joi medicul Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a precizat că estimarea oficială a populației adulte (cu vârsta peste 18 ani) a României, la care se raportează aceste date, este de 15,6 milioane de persoane, conform Institutului Național de Statistică.
La populația eligibilă de peste 12 ani, rata de vaccinare cu cel puțin o doză de vaccin este de 47,5%, raportat la un total de 16,9 milioane de persoane rezidente.
Procentul de vaccinare din populația totală a României, de circa 19,3 milioane de locuitori, este de 41,64%.
Cea mai ridicată rată de vaccinare se înregistrează în București – 66,7% de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.