4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGermania vrea să atragă 400.000 de muncitori străini în fiecare an

Germania vrea să atragă 400.000 de muncitori străini în fiecare an

Noul guvern de coaliție al Germaniei dorește să atragă 400.000 de lucrători calificați din străinătate în fiecare an pentru a aborda atât dezechilibrul demografic, cât și deficitul de forță de muncă în sectoare cheie care riscă să submineze redresarea după pandemie, scrie Reuters.

„Deficitul de lucrători calificați a devenit atât de grav până acum încât încetinește dramatic economia noastră”, a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al partidului co-guvernamental Democrații Liberi (FDP), pentru revista de afaceri WirtschaftsWoche.

„Putem ține sub control problema forței de muncă în curs de îmbătrânire doar printr-o politică modernă de imigrație… Trebuie să atingem cât mai repede posibil pragul de 400.000 de lucrători calificați din străinătate”, a adăugat Duerr.

Social-democrații cancelarului Olaf Scholz, libertarienii de la FDP ai lui Duerr și ecologiștii au convenit în acordul lor de coaliție asupra unor măsuri precum un sistem de puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și creșterea salariului minim național la 12 euro pe oră, pentru a face mai atractivă munca în Germania.

Institutul Economic German, favorabil angajatorilor, estimează că forța de muncă se va reduce cu peste 300.000 de persoane în acest an, pentru că sunt mai mulți lucrători în vârstă care se pensionează decât tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 de persoane în 2029, lăsând un deficit acumulat de persoane de vârstă activă în 2030 de aproximativ 5 milioane de persoane. Numărul germanilor care au un loc de muncă a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

Românii au la dispoziție sute de locuri de muncă în toată Europa

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 392 locuri de muncă vacante. Astfel, românii se pot angaja în Germania, Norvegia, Estonia, Franța, Finlanda, Polonia și Olanda.

Germania pune la dispoziția românilor 272 de locuri de muncă pentru: lucrător în amenajarea expozițiilor și a magazinelor; tâmplar (fabricare și asamblare mobilier de expoziție și de magazin; magaziner – cunoștințe de limbă germană (scris și vorbit) operator mașini și sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor și a materialelor plastice); muncitor în construcții; maistru în construcții; lucrător în construcții de beton/beton armat; lucrător în producția și prelucrarea sticlei/fabricarea fibrei de sticlă;tăietor de carne și lucrător în producție;

În Norvegia sunt disponibile 96 locuri de muncă pentru: tâmplar, faianțar, mecanic auto, betonist schelar; electrician, șofer autobuz, vopsitor auto, vopsitor, șofer, agent curățenie.

Opt locuri de muncă sunt disponibile în Estonia pentru: sudor, tăietor lemne, mecanic auto;

Franța pune la dispoziție 7 locuri de muncă pentru: farmacist, sudor, mecanic utilaje agricole;

Finlanda caută 5 muncitori în industria alimentară;

Polonia anunță  3 locuri de muncă pentru: măcelar abator vită;

Olanda caută un tâmplar.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa consilierilor EURES din cadrul AJOFM-urilor județene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS