4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolarul a urcat luni la maximul ultimelor două săptămâni

Dolarul a urcat luni la maximul ultimelor două săptămâni

Dolarul a urcat luni la maximul ultimelor două săptămâni, susţinut de tensiunile dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina şi perspectiva majorării dobânzilor de către Rezerva Federală din Statele Unite, transmite Reuters.

Pieţele nu s-au îngrijorat până nu demult de desfăşurarea de trupe de către Rusia la graniţa cu Ucraina, dar tensiunile s-au amplificat, preşedintele american Joe Biden anunţând suplimentarea prezenţei militate în Estul Europei şi ordonînd ca familiile diplomaţilor să plece din Kiev.

Potrivit analistului ING Bank Francesco Pesole, pieţele includ alocă primă de risc mai mare pentru euro, existând temeri în creştere că blocajul dintre Rusia şi vest ar putea duce la reducerea livrărilor de energie în Europa.

Între timp, indicele semnal privind intenţiile de achiziţii ale managerilor din zona euro, calculat de IHS Markit, a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel consemnat din februarie anul trecut.

Euro a scăzut luni cu 0,4%, la 1,1298 dolari pe unitate, în timp ce indicele dolarului a urcat cu 0,4%, la 96,01.

Moneda unică europeană a pierdut şi în faţa francului elveţian, care este considerat un plasament sigur în perioadele de incertitudini, coborând la 1,0298 franci pe unitate, cel mai redus nivel atins din mai 2015.

O altă monedă considerată sigură, yenul japonez, s-a apreciat uşor, cu 0,1%, la 113,56 unităţi pentru un dolar, cel mai ridicat nivel atins în ultima lună.

Indicele dolarului a avansat cu circa 1,5% începând din 14 ianuarie. În timpul acestei perioade, mai multe bănci s-au revizuit în creştere estimările referitoare la viteza şi amploarea înăspririi politicii monetare de către Rezerva Federală (Fed) a SUA.

Fed începe marţi o şedinţă de două zile şi ar putea semnala debutul majorărilor de dobânzi începând din martie şi cât de rapid vor evolua planurile de reducere a portofoliilor de titluri ale Trezoreriei şi de obligaţiuni bazate pe ipoteci, care i-au umflat bilanţul la peste 8.000 de miliarde de dolari.

Majoritatea analiştilor anticipează că Fed va majora dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale în martie şi că vor urma alte trei creşteri în acest an, până la nivelul de 1%.

Bitcoin, a cărei valoare a scăzut la jumătate de la un nivel record de 69.000 de dolari pe unitate atins în noiembrie, a coborât luni sub 34.000 de dolari pe unitate, pentru prima oară din iulie anul trecut. Bicoin a atins luni 3.2,967 de dolari pe unitate, în timp ce ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut la circa 2,244 de dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS