Dacă te uiţi cu atenţie pe etichetele pateurilor de ficat din comerţ vei constata conţinutul foarte scăzut de ficat. Pateul de porc conține doar 15% ficat de porc în compoziție, 77,5% slănină și până la 6 E-uri. InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de porc ce se regăsesc pe piața din România.
În total au fost analizate 40 de produse, de la mai mulți producători/distribuitori.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:
Din punct de vedere al procentajului de ficat:
- ficat de porc se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziție
Din punct de vedere ingredientului principal:
- 45% au în compoziție prim ingredient apa
- 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc
- 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină
- 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
- 25% au în compoziție proteină animală din/de porc
- 77,5% au în compoziție slănină
- 37,5% au în compoziție șorici
- 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de porc:
- 72,5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 6:
- 5% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250)
- 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120)
- 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407)
- 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu (E451)
E-uri | Nr. de produse în care acestea sunt prezente |
E250 nitrit de sodiu | 28 (96.55%) |
E120 carmina | 9 (31.03%) |
E407 caragenan | 4 (13.79%) |
E451 trifosfati de sodiu | 4 (13.79%) |
E200 acid sorbic | 3 (10.34%) |
E450 disfosfati de sodiu | 3 (10.34%) |
E415 guma xantan | 2 (6.90%) |
E471 monogliceride si digliceride ale acizilor grasi | 2 (6.90%) |
E306 tocoferoli | 2 (6.90%) |
E621 monoglumat de sodiu | 2 (6.90%) |
E472 esterii acidului lactic cu monodigliceride | 2 (6.90%) |
E300 acid asorbic | 2 (6.90%) |
E327 lactat de calciu | 2 (6.90%) |
E270 acid lactic | 2 (6.90%) |
E452 polifosfati de sodiu | 1 (3.45%) |
E301 ascorbat de sodiu | 1 (3.45%) |
E412 guma de guar | 1 (3.45%) |
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 4,1g și 29.9g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1,4g și 10.8g.
- Cantitatea de glucide variază între 1,9g și 9.7g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 2g.
- 60% din produsele analizate nu conțin fibre.
- Cantitatea de proteină se situează între 9g și 16.3g pentru produsele studiate.
- Cantitatea de sare s-a situat între 1,2g și 2g.