8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Sănătății: Un milion de părinți stau acasă două luni dacă închidem școlile

Ministrul Sănătății: Un milion de părinți stau acasă două luni dacă închidem școlile

Dacă s-ar închide școlile, un milion de părinți ar trebui să stea acasă cu copiii, iar acest lucru ar avea un impact „distrugător” asupra economiei, a afirmat marți seară la TVR ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizând că într-o săptămână înregistrăm un număr de cazuri care înseamnă 1% din numărul de elevi.

„Deci nu putem să discutăm de o situație copleșitoare, care să pună în pericol funcționarea școlilor”, a subliniat el, potrivit știriTVR.ro.

Ministrul a arătat că impactul pe economie este distrugător dacă părinții trebuie să stea acasă cu copiii.

„Gândiți-vă la două consecințe majore ale închiderii școlilor, două lucruri care sunt extrem de grave. Închidem școlile o lună de zile, să spunem, sau două luni de zile, cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, ca să treacă valul. În două luni de zile, stau un milion de părinți acasă ca să aibă grijă de un milion de copii, care să spunem că sunt copii până în clasa a VI-a sau a VII-a, care nu pot să stea singuri, copii din grădinițe, copii din ciclul primar și o parte din cei din ciclul gimnazial, închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni.

„Este mult mai mare impactul unei astfel de decizii asupra economiei decât concediile medicale care se semnalează acum în cazul carantinei sau izolării“

Păi lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. Distrugător. Este mult mai mare impactul unei astfel de decizii asupra economiei decât concediile medicale care se semnalează acum în cazul carantinei sau izolării. Asta e o consecință”, a ținut să precizeze el.

„Și cea mai gravă consecință, și mie îmi pare rău că diverse organizații care sunt foarte vocale în acest moment nu țin cont de faptul că noi am făcut un atentat la sănătatea copiilor, la dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic și psihic închizând perioade nejustificate de lungi școlile atunci când toate țările din UE le țineau deschise, cu un număr mai mare de cazuri decât în România, iar România le ținea închise.

„Dezvoltarea normală a copiilor presupune socializarea, presupune participarea la procesul de învățământ“

Dezvoltarea normală a copiilor presupune socializarea, presupune participarea la procesul de învățământ, nu doar din punct de vedere didactic, și din punct de vedere emoțional, din punct de vedere social, și lucrul ăsta trebuie luat foarte serios în considerare.

De ce credeți că în acest moment țări care au o incidență incomparabil mai mare decât România, Franța – v-am dat exemplul – incomparabil mai mare decât România, gândiți-vă că situația din Franța tradusă în termeni românești ar însemna ca noi să avem 120-130 de mii de cazuri zilnic, deci o incidență de 3 ori mai mare decât în România și țin școlile deschise. Credeți că toate țările greșesc? Și România ar fi făcut bine să închidă școlile.

Eu cred că situația este inversă și cred că de data asta ne-am acordat și noi soluțiilor din Uniunea Europeană”, a explicat Rafila.

El a vorbit și despre decizia de a lega decizia de trecere a școlilor în online de gradul de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID.

„De ce am legat de spitalizare? Pentru că, dacă într-adevăr activitatea școlară favorizează transmiterea bolii, atunci într-adevăr presiunea pe spitale poate să crească și putem ajunge într-un moment în care nu mai putem să tratăm pacienții, fie că discutăm de cei COVID, sau cei cu alte boli. Și din cauza asta le-am legat de gradul de ocupare a spitalelor, încât la atingerea a 75% din capacitatea alocată pentru COVID (…) închidem școala în județul respectiv și în momentul când se intră pe un trend descendent, se ajunge la 70% grad de ocupare, atunci putem să redeschidem activitatea școlară”, a arătat ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS