Guvernul taliban a numit-o pe doctoriţa Malalai Faizi în postul de directoare a maternităţii din capitala afgană Kabul. Ea a devenit astfel prima femeie în fruntea unei instituţii publice sub regimul talibanilor, transmite EFE.
Faizi „a fost numită datorită meritelor ei (…) în calitate de directoare a spitalului”, a confirmat marţi pentru EFE purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din guvernul taliban, Javid Hazheer.
Numirea este inedită în cadrul politicilor fundamentaliştilor talibani faţă de femei de la revenirea lor la putere, în 15 august 2021. Până acum talibanii le-au exclus pe femei din guvern, le-au restrâns libertatea de circulaţie, dreptul la educaţie şi le-au blocat accesul la multe dintre locurile de muncă disponibile, potrivit www.crookwellgazette.com.au.
Doar puţine departamente guvernamentale, între ele, cele din sectorul sănătăţii, au femei în componenţa lor, aminteşte agenţia de presă spaniolă, care remarcă faptul că desemnarea lui Faizi ar fi fost de neconceput în precedentul guvern taliban, între 1996-2001, cunoscut pentru aplicarea implacabilă a legii islamice, când pedepsele erau la ordinea zilei, iar femeile erau consemnate la domiciliu.
Milioane de femei şi fete şi-au pierdut dreptul la educaţie şi muncă
Faizi a absolvit în 1996 Universitatea din Kabul, cu puţin înaintea sosirii fundamentaliştilor la putere, în acelaşi an, iar ulterior a lucrat în spitalul pentru copii Indira Gandhi din Kabul şi în diverse organisme naţionale.
„Se poate spune că este o mişcare bună a guvernului taliban şi că este nevoie de femei nu doar în sectorul sanitar, ci şi în alte sectoare, în care şi-au demonstrat deja capacităţile, pentru că au dovedit că sunt egale bărbaţilor în slujba ţării”, a declarat pentru EFE activista Deeba Farhamand.
Cu toate acestea, Farhamand a amintit că trebuie ţinut cont de dreptul la muncă şi la educaţie pentru milioane de femei şi fete afgane pe care talibanii le-au ignorat până acum.
În acest moment, „milioane de femei şi fete şi-au pierdut dreptul la educaţie şi muncă”, a adăugat ea.
Spitale precum cel pe care îl va conduce Faizi, care acordă asistenţă medicală femeilor, sunt în mod tradiţional conduse de femei, date fiind normele sociale din Afganistan, o naţiune conservatoare, însă numirea ei creează aşteptări între activiste şi femei în general, care nu au încetat să lupte pentru drepturile lor de la revenirea la putere a talibanilor.
„Cu toate că într-un spital pentru femei directorul trebuie să fie o doctoriţă, vestea este extrem de îmbucurătoare. Doctoriţa Malalai este prima femeie şefă a unei instituţii anunţată de guvernul taliban”, a scris pe Twitter activista şi fosta primăriţă a oraşului Maidan Shahr (centru), Zarifa Ghafari.