2.8 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRudele bolnavilor de cancer ar putea primi concediu plătit şi consult psihologic

Rudele bolnavilor de cancer ar putea primi concediu plătit şi consult psihologic

Concediu medical plătit şi consult psihologic pentru cei care au grijă de bolnavii de cancer. Sunt propunerile prevăzute într-un proiect de lege care mai aşteaptă doar să fie promulgat de preşedinte, informează TVR.

Bolnavii de cancer şi apropiaţii lor vor primi măcar un strop de alinare. O lege recent adoptată în Parlament le acordă rudelor pacienţilor un concediu de 45 de zile ca să-i însoţească la terapii. Şi toţi vor putea face psihoterapie gratis.

Nicoleta Pauliuc, senatorul PNL care a inițiat proiectul de lege, a învins cancerul şi ştie prin ce trec oamenii loviţi de teribilul diagnostic. Unii sunt singuri pe holuri la oncologie, doborâţi de frică şi de reacţiile adverse ale tratamentelor. De aceea, ea a propus, iar parlamentul i-a adoptat proiectul de lege prin care apropiaţii pacienţilor cu cancer pot primi într-un an până la 45 de zile de concediu plătit ca să le poată fi alături la operaţii şi tratamente.

Şi cei din familie, şi bolnavii, vor putea beneficia gratis de cel puţin o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi de cel puţin cinci şedinţe de consiliere psihologică.

Unul din trei bolnavi pierde lupta tocmai din cauza depresiei. Mulţi alţii, din cauza lipsurilor din sistem, nu doar a bolii.

Nu există date exacte despre bolnavii de cancer de la noi

Planul Naţional Împotriva Cancerului, prezentat recent de Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Sănătăţii, propune soluţii concrete pentru prevenirea, depistarea şi tratarea bolii. Iar oficialii promit că vor fi şi finanţate.

Cei de la CNAS se declară deschişi pentru introducerea testării biomarkerilor care să ajute la depistarea precoce a cancerelor. Şi alocă mai multe fonduri pentru investigaţiile de înaltă performanţă, nu doar pentru noi terapii.

Date exacte despre bolnavii de cancer de la noi nu există.

Globocan estimează că, în România, în 2020, au fost înregistrate aproape 99.000 de cazuri noi, mai multe decât populaţia unui oraş precum Suceava sau Râmnicu Vâlcea. Şi s-au stins aproape 55.000, cât populaţia din Vaslui sau Turda.

ONG-urile susțin că legea are lacune

ONG-urile care apără drepturile bolnavilor de cancer spun că legea, în forma actuală, are lacune. 

„Nu acoperă toate categoriile de pacienţi, e vorba de pacienţii care nu au membri ai familiei care să poată să facă acest sacrificiu, să-şi ia concediu medical pentru a-i însoţi la investigaţii la monitorizare, la tratamente”, a declarat Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, citat de Observatornews.

Proiectul mai prevede şi un consult psihologic şi alte cinci şedinţe de consiliere gratuite pentru bolnavii de cancer din România şi aparţinători. 

În plus, specialiştii atrag atenţia că în România nu sunt foarte mulţi psihologi clinicieni, iar persoanele care locuiesc în mediul rural nu vor avea acces la cabinetele de terapie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS