-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEpidemiolog: „A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul”

Epidemiolog: „A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul”

Strategia foarte strictă „Zero-Covid” a Chinei nu va putea limita răspândirea variantei supercontagioase a Covid-19, Omicron, potrivit unui epidemiolog american. „A încerca să oprești Omicron este ca și când ai încerca să oprești vântul”, a spus doctorul pentru CNBC.

Doctorul Michael Oserholm, director al unui centru de cercetare a bolilor infecțioase din SUA, este de părere că Beijingul nu se va putea folosi de aceleași „tactici autoritare” împotriva Omicron din cauză că această tulpină este diferită de toate celelalte variante apărute până acum.

China este într-o poziție unică de vulnerabilitate în fața Omicron

China este într-o poziție unică de vulnerabilitate în fața Omicron, potrivit doctorului american, din mai multe motive. Cercetările preliminare arată că vaccinurile dezvoltate de China, Sinovac și Sinopharm, nu sunt „foarte eficiente” împotriva acestei variante; în același timp, succesul Chinei în prevenirea răspândirii Covidului de până acum a dus la situația în care o mare parte a populației rămâne vulnerabilă în fața noii tulpini.

Politica „Zero-Covid” a Chinei reprezintă cel mai mare risc al anului 2022

Potrivit consultanților de la Eurasia Group, politica „Zero-Covid” a Chinei reprezintă cel mai mare risc al anului 2022, fiind clasificat drept un risc mai mare decât tensiunile cu Rusia, programul nuclear al Iranului sau efectele măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

Cu toate că strategia Chinei „a părut să fie incredibil de reușită în 2020”, acum, „a devenit o luptă împotriva unei variante mult mai ușor de transmis în care trebuie să utilizeze măsuri de carantinare și mai aspre și vaccinuri cu o rată slabă de eficacitate”, se arată în raportul din ianuarie a firmei de consultanță.

„Politica Chinei va eșua să limiteze infectările, ceea ce va duce la focare și mai mari“

„Politica Chinei va eșua să limiteze infectările, ceea ce va duce la focare și mai mari care vor necesita carantine și mai severe”, se scrie în raport. „Această situație va duce la perturbarea economiei și la intervenții și mai multe din partea statului.”

China, care a înregistrat primul caz de Omicron în ianuarie, a aplicat strategia „Zero-Covid” cu și mai mare strictețe. Politica Chinei împotriva răspândirii coronavirusului sunt contrastate de politicile altor țări care încearcă să se adapteze la traiul cu acest virus și au început să ridice restricțiile.

Multe dintre aceste țări folosesc vaccinuri dovedite și au deja experiența valurilor de infectare – două dintre principalele moduri în care populațiile dezvoltă anticorpi care să le apere de virus.

Lockdown-urile au devenit tot mai puțin eficiente

Multe națiuni au avut inițial o strategie la fel de agresivă împotriva virusului, dar au renunțat cu timpul la impunerea de carantine generale și restricții sociale stricte, pe măsură ce varianta Delta se răspândea cu repeziciune, iar lockdown-urile au devenit tot mai puțin eficiente.

China nu a inițiat încă „ritualul de trecere” de la strategia „Zero-Covid” la cea în care permite virusului să se răspândească și să facă față consecințelor.

Olimpiada de Iarnă, care a început vineri, va testa și mai mult strategia Chinei împotriva Covid-19, în timp ce Beijingul face tot ce poate să împiedice situația în care evenimentul devine un focar de noi infectări care ar putea scăpa de sub control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS