Factura la gaze pe luna ianuarie 2022 este aproape dublă faţă de cea din luna decembrie pentru Castelul Peleș.Muzeul național a primit o factură de 160.637 de lei aferentă lunii ianuarie, adică aproximativ 32.000 de euro.
Centrala castelului funcționează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă.
”Discutăm despre o factură de gaze naturale emisă de furnizorul Engie România, în valoare de aproximativ 160.000 de lei, adică circa 32.000 de euro, aferentă lunii ianuarie 2022”, a declarat şeful Serviciului tehnic de la Muzeul Peleş, Valentin Răileanu, scrie News.ro
Pentru luna decembrie a anului 2021, factura la gaz natural emisă către muzeu a fost de 86.400 de lei
Acesta a precizat că, pentru luna decembrie a anului 2021, factura la gaz natural emisă către muzeu a fost de 86.400 de lei. Reprezentantul muzeului a precizat că, prin comparaţie cu luna ianuarie a anului 2021, factura pentru ianuarie 2022 arată un consum mai mic, în metri cubi, însă valoarea facturii este mai mare ca urmare a creşterii tarifelor.
”Impactul financiar este realizat de creşterea preţului unitar la kW de energie, pentru că metrii cubi înregistraţi pe contor se transformă, cu acel coeficient de putere clorică în kiloWatt, iar la kiloWatt furnizorul Engie, ca şi toţi ceilalţi furnizori, a aplicat creşteri de preţ şi cu această creştere factura s-a ridicat la valoarea aceasta, însemnând o creştere de 106% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a menţionat reprezentantul Muzeului Peleş.
Instituţia a depus formulare de cerere către furnizor pentru plafonarea preţului
Acesta a menţionat că instituţia a depus formulare de cerere către furnizor pentru plafonarea preţului şi introducerea în program compensator şi a solicitat totodată sprijin financiar Ministerului Culturii. Facturile la utilităţi sunt suportate din veniturile muzeului. Valentin Răileanu a menţionat că sistemul de încălzire de la Muzeul Peleş care include Castelul Peleş şi Castelul Pelişor, funcţionează încă de la construcţia celor două imobile. Oprirea acestuia ar afecta atât funcţionarea instalaţiilor cât şi asupra conservării pieselor adăpostite în cele două castele.