-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVIDEO Etiopia începe producția de electricitate la cel mai mare baraj de pe Nil

VIDEO Etiopia începe producția de electricitate la cel mai mare baraj de pe Nil

Premierul etiopian Abiy Ahmed a lansat oficial duminică producţia de electricitate a Marelui baraj al renaşterii. Acesta este aflat pe Nilul Albastru. Proiectul este unul controversat, cu o valoare de mai multe miliarde de dolari, relatează AFP citată de Agerpres.

Însoţit de numeroşi înalţi funcţionari, Abiy Ahmed a efectuat o vizită la centrala electrică. El a apăsat o serie de întrerupătoare pe un ecran electronic pentru a declanşa producţia.

„Acest mare baraj a fost construit de etiopieni, dar în beneficiul tuturor africanilor, pentru ca toţi fraţii şi surorile noastre africane să profite”, a afirmat un înalt responsabil care a participat la lansare.

Cairo invocă un „drept istoric” asupra fluviului

GERD (Grand Ethiopian Renaissance Dam) reprezintă, încă de la lansarea proiectului în 2011, un diferend cu Sudanul şi Egiptul. Ambele sunt dependente de Nil pentru resursele de apă.

Cairo invocă un „drept istoric” asupra fluviului. Suține că dreptul este garantat în baza unui tratat semnat în 1929 între Egipt şi Sudan, pe atunci reprezentat de Regatul Unit, în calitate de putere colonială. Egiptul a obţinut un drept de veto asupra construcţiilor de proiecte pe fluviu.

În 1959, după un acord cu Khartoum privind împărţirea apei, Egiptul şi-a atribuit o cotă de 66% din debitul anual al Nilului. Sudanul – doar 22% din debit. Nefiind parte în aceste acorduri, Etiopia nu s-a considerat niciodată obligată de ele. În 2010, un nou tratat semnat de ţările din bazinul Nilului, în pofida opoziţiei Egiptului şi Sudanului, a suprimat dreptul de veto egiptean. Acesta a autorizat proiecte de irigaţii şi baraje hidroelectrice.

ONU a recomandat continuarea negocierilor

Sesizată anul trecut, ONU le-a recomandat celor trei părţi să-şi continue negocierile sub egida Uniunii Africane (UA). Cairo şi Khartoum, îngrijorate de aprovizionarea lor cu apă, au cerut Addis Abeba să pună capăt umplerii barajului.

Etiopia a trecut totuşi în iulie la a doua fază de umplere a barajului, anunţat drept unul dintre cele mai mari din Africa cu un obiectiv iniţial de producţie de 6.500 de megawaţi (MW), revizuit apoi la 5.000 MW, la un cost total estimat la 4,2 miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro).

Aflat pe Nilul Albastru, la circa 30 km de frontiera sudaneză, Marele baraj al Renaşterii are o lungime de 1,8 km şi o înălţime de 145 metri. Potrivit media etiopiene, producţia iniţială a GERD este de ordinul a 375 MW, după punerea în funcţiune a unei prime turbine.

Citește și: Biletul câștigător la Loto 6/49 a fost jucat la Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS