Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susține că România s-ar fi pregătit să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina și că ar exista un „plan” în toate marile orașe aflate în vecinătatea granițelor, informează Hotnews.
- „Există mai multe estimări, dar am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi. Aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne şi cu celelalte instituţii care au în subordine acest lucru. (…)
- Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile oraşe, există zone pentru asta în vecinătatea graniţelor”, a susținut marți ministrul Apărării, întrebat de jurnaliști dacă România este pregătită să primească refugiați din Ucraina.
El a spus însă că România nu se aşteaptă la fluxuri majore de refugiaţi din Ucraina, în contextul în care în 2014 cei mai mulţi au mers spre Polonia:
- „Nici acum nu ne aşteptăm la fluxuri majore care să vină aici, dar niciodată nu se ştie, în funcţie de evoluţiile armate, dacă ar fi cazul, dar deocamdată vorbim de o situaţie ipotetică”.
România are gândită o rezervă strategică
În 27 ianuarie, Dîncu spunea că România are gândită o rezervă strategică ce cuprinde un stoc important de locuri în care ar putea să cazeze mii de posibili refugiaţi.
- „Există în momentul acesta un stoc, să spunem aşa, destul de important de locuri în care am putea să cazăm mii de posibili refugiaţi. Evident că avem şi o zonă de rezervă în care am putea să multiplicăm sau să aducem de trei, patru ori mai multe locuri, chiar până la zeci de mii, să spunem, în această zonă.
- Deocamdată, rezerva strategică pe care o avem este gândită pentru câteva mii de posibili refugiaţi, pentru hrănire, pentru condiţii bune de viaţă şi evident că putem să aducem şi lucruri suplimentare.
- Vom putea demonstra, dacă se va întâmpla asta, nu ne dorim să se întâmple, dar dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, o să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi, cel puţin dacă nu avem o înzestrare aşa cum ne-am dori, la ultimul nivel, avem un foarte bun management al capacităţilor noastre din domeniile acestea, ale pregătirii defensive pentru conflict”, susținea Vasile Dîncu, la Antena 3.
Centrele pentru refugiaţi, deja aglomerate
România are dificultăți în a acorda condiții decente de rezidență migranților sau refugiaților și când este pace în regiune, a scris Europa Liberă, notând că 2021 a fost cel mai încărcat an din ultimii 30 de ani în privința solicitărilor de azil pe care statul român le-a primit din partea unor cetățeni străini.
Aproape 10.000 de cereri au fost înregistrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, ceea ce a dus la aglomerarea centrelor existente deja în România pentru cazarea migranților sau a refugiaților.
În România există șase centre pentru refugiați, în București și în județele Timiș, Maramureș, Suceava, Giurgiu și Galați. Acestea au avut un grad de ocupare de peste 70% în 2021, în condițiile în care afluxul de migranți și, implicit, numărul de solicitări de azil a crescut cu peste 50% față de anul 2020 și de aproape patru ori față de anul precedent.