Municipiul Sighetu Marmației s-a alăturat inițiativei Asociației Culori pentru Pace, care funcționează sub înaltul patronaj al Parlamentului European în 136 de Naţiuni ale Lumii din anul 2015, de a organiza un lanț uman pașnic format din tineri români și ucraineni care, ținându-se de mână să lege cele două maluri ale râului Tisa.
În acest sens, Primăria Sighetu Marmației a transmis invitația de a se alătura acestui proiect și Primăriei Slatina (Ucraina), prin participarea oficialităților locale împreună cu un grup de tineri în data de 24 februarie 2022, la ora 15.00 (ora României) pe Podul istoric de peste Tisa, care leagă Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației (România) de Punctul de Trecere a Frontierei Solotvino (Ucraina).
Evenimentul este organizat de asociația Culori pentru Pace, care susține că funcționează în 136 de țări din lume, arată emaramures.ro.
Evenimentul se va întinde pe o durată de jumătate de oră, iar din partea românească vor participa circa 250-300 de elevi din Sighetu Marmației.
„Considerăm a fi un gest de prietenie între orașele noastre, de apropiere umană și de promovare a păcii în această perioadă atât de frământată”, se arată în comunicatul evenimentului.
Copiii vor veni cu desene care să arate cum văd ei ce se întâmplă acum, războiul
„Ideea îi aparține președintelui asociației la nivel internațional și a fost implementată de o echipă de la noi, s-au ocupat cele două primării, consulul Ucrainei, asociații culturale”, spune Liliana Vârstă, reprezentanta asociației în România, pentru Libertatea.
„300 de copii din România, din școlile din Sighetu Marmației vor fi mâine acolo. Va fi și un număr semnificativ de copii din Ucraina. Traficul va fi blocat în acele momente pe pod, circa 30 de minute. Ei vor veni cu desene care să arate ce înțeleg ei, cum văd ei ce se întâmplă acum, războiul”, a completat una dintre organizatoare.
Întrebată care este ideea din spatele flashmob-ului, ea a conchis că este „un strigăt pentru pace”.
2,3% din populația Sighetului este alcătuită din ucraineni (recensământul din 2011), în timp ce 57% din locuitorii Slatinei sunt etnici români (recensământ 2001).