-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța oferă asistență bugetară și echipament defensiv Ucrainei

Franța oferă asistență bugetară și echipament defensiv Ucrainei

Franța va furniza echipament defensiv Ucrainei, a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs scris adresat celor două organisme legislative ale țării, anunță Antena3.

Liderul de la Paris nu a precizat ce echipament va trimite în Ucraina. Macron a scris că Franța va oferi Ucrainei ”o asistență bugetară suplimentară de 300 de milioane de euro” și ”va furniza materialul defensiv de care are nevoie”.

Franța nu a furnizat anterior arme Ucrainei, dar a oferit ajutor umanitar și sprijin bugetar.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel ca cetățenii să iasă la luptă împotriva trupelor ruse și a distribuit arme și muniție rezerviștilor.

Trupele ruse puternic armate avansează rapid spre capitala Ucrainei, Kiev, iar oficialii americani avertizează că orașul ar putea cădea în câteva zile.

Capacitățile militare de care dispun Rusia și Ucraina

Capacitățile militare ale acestor două națiuni sunt atât de dezechilibrate încât președintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a implorat peste noapte pe aliații săi occidentali să facă mai mult decât să impună sancțiuni pentru a scoate trupele ruse de pe teritoriul ucrainean.

Iată cum se arată capacitățile militare ale celor două țări.

Suma de bani pe care cele două națiuni o investesc pentru apărare oferă o indicație a decalajului dintre ele. Ucraina a cheltuit 4,7 miliarde de dolari în 2021, puțin peste o zecime din cele 45,8 miliarde de dolari ale Rusiei cu arme nucleare, potrivit raportului „The Military Balance” al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), publicat săptămâna trecută.

În timp ce guvernul rus a lansat o acțiune în 2008 pentru a-și moderniza armata, după ce un scurt război cu Georgia a scos la iveală lipsurile de echipamente, armele Ucrainei sunt încă în mare parte din epoca sovietică. Cu toate acestea, în ambițiile sale de a adera la NATO, Ucraina și-a reorganizat structura forțelor armate și intenționează să-și reechipeze forțele aeriene cu avioane de luptă occidentale până la mijlocul anilor 2030. De asemenea, intenționează să-și îmbunătățească capacitatea navală.

Soldații: Rusia are 900.000 de persoane activ în forțele sale armate și 2 milioane în rezervă, Ucraina are 196.000 și 900.000 de rezerviști. Ucraina a început miercuri să înroleze rezerviști cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, potrivit IISS.

Numai în forțele terestre, Rusia are un dublu avantaj, cu 280.000 de soldați față de 125.600 ai Ucrainei. Și forțele sale aeriene sunt de aproape cinci ori mai puternice, cu 165.000 față de 35.000 din Ucraina.

Dar în ceea ce privește numărul de trupe în această operațiune, Yohann Michel, un analist de cercetare care a lucrat la raportul IISS, a spus că Rusia are aproximativ 200.000 de soldați în și în jurul Ucrainei.

„Aceasta include aproximativ 60 de grupuri de luptă. Situația evoluează rapid și acest număr s-ar putea schimba, dar este foarte mare și asta este important. Este una dintre cele mai mari din Europa de Est pe care le-am văzut în ultimii ani — în timpul vieții mele”, a spus pentru  Michel.

”Numerele ucrainenilor sunt mai dificile de calculat, pentru că tot ce au acum este mobilizat și au chemat rezerviști”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS