9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateKosovo cere să fie primită în NATO

Kosovo cere să fie primită în NATO

Kosovo a cerut Statelor Unite să construiască o bază militară permanentă pe teritoriul său și să accelereze integrarea sa în NATO, după ce Rusia a invadat Ucraina, a anunțat duminică ministrul apărării kosovar Armend Mehaj, citat de Hotnews.

Statele Unite au trimis deja 635 de soldați în Kosovo ca parte a misiunii NATO de menținere a păcii din regiune.

„Accelerarea aderării Kosovo la NATO și stabilirea unei baze permanente pentru forțele americane este o necesitate imediată pentru a garanta pacea, securitatea și stabilitatea în Balcanii de Vest”, a declarat Mehaj pe pagina sa de Facebook.

Kosovo s-a alăturat comunității internaționale în ceea ce privește impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Mehaj a declarat, de asemenea, că guvernul său este dispus să ofere asistență pentru orice operațiune militară în Ucraina, în cazul în care Washingtonul îi va cere acest lucru.

Serbia și Rusia se numără printre țările care nu recunosc independența Kosovo. Micul stat nu a fost admis deocamdată nici în ONU din cauza obiecțiilor Rusiei.

Relațiile dintre Kosovo, Serbia și Rusia

Apelul lui Mehaj vine în contextul în care președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută că va condamna recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din estul Ucrainei ca țări independente dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski va condamna la televizor campania NATO de bombardare a Serbiei din 1999.

Vucic a făcut comentariile după ce Alexander Alexandrovici, ambasadorul Ucrainei la Belgrad, a declarat că Ucraina și poporul ucrainean se așteptau ca Serbia să condamne recunoașterea celor două entități separatiste de către Moscova.

„Noi suntem o țară mică și nu vrem să renunțăm la posibilitatea de a ne continua prietenia cu unele (țări – n.r.), și noi nu decidem în niciun fel soarta Ucrainei”, a declarat Vucic în timpul unui interviu acordat marți.

Vucic a anunțat ulterior că Serbia sprijină integritatea Ucrainei, dar nu va impune sancţiuni Moscovei.

„Republica Serbia (…) consideră că a aduce atingere integrităţii teritoriale a unei ţări, indiferent care, inclusiv Ucraina, este ceva foarte rău”, a afirmat Aleksandar Vucic în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

„Credeţi că este posibil să impunem sancţiuni Rusiei peste noapte, această Rusie care nu ne-a impus niciodată sancţiuni”, a subliniat în acelaşi timp preşedintele Vucic.

Naţiuni slave şi creştine ortodoxe, sârbii şi ruşii au relaţii fraterne de secole. Aproximativ 83% dintre cetăţenii sârbi consideră Moscova un „prieten” al Belgradului, potrivit unui sondaj realizat în 2021 de Institutul de Afaceri Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS