Studenţii craioveni s-au alăturat iniţiativelor de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina. Este vorba despre iniţiativa Centrului de Dezvoltare din Craiova CRAIOVA4UCRAINA, căreia i s-au alăturat Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti, prin asociaţiile membre, şi Casa de Cultură a Studenţilor.
Cei care vor să ajute persoanele din Ucraina care vin în România cu alimente, produse de îngrijire personală şi nu numai o pot face la următoarele puncte de colectare din Craiova: Casa de Cultură a Studenţilor şi căminele studenţeşti 3,6,7 şi 10.
Voluntarii vor transporta lucrurile strânse la graniţă cu un tir
În aceste locaţii oamenii pot să vină să lase donaţiile, care pot consta în haine, mâncare neperisabilă, produse de igienă, lucruri pentru nou-născuţi, măşti chirurgicale sau jucării. Ulterior, donaţiile din centre vor fi aduse la Casa de Cultură a Studenţilor, pentru a fi sortate. Voluntarii vor discuta cu organele competente de la graniţă şi le vor trimite donaţiile strânse într-un tir pus la dispoziţie de o persoană care a vrut să-i ajute.
,,Această mişcare a fost adoptată de mai multe entităţi, cum ar fi Casa de Cultură a Studenţilor, Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti prin organizaţiile membre şi orice persoană care doreşte să ne ajute prin donarea necesarului către refugiaţii din Ucraina. Suntem şi în mediul online. Avem centre de donaţii în Căminul 3, în Căminul 6, Căminul 7, Centrul pentru Dezvoltare din Craiova, Căminul 10 şi Casa de Cultură a Studenţilor. La Centrul pentru Dezvoltare se poate dona doar astăzi (luni, 28 februarie). Există şi un interval orar în care oamenii pot să doneze. La Casa de Cultură a Studenţilor se centrează toate donaţiile care se strâng din celelalte puncte de colectare. În principiu, noi o să discutăm cu organele competente de la graniţă şi, ulterior, o să le trimitem toate donaţiile pe care le-am strâns într-un tir. Avem tirul pus la dispoziţie de o persoană care a dorit să ne ajute”, a spus Sorin Crăiţan, coordonator Craiova4Ucraina.
Adresele punctelor de colectare din Craiova şi intervalele orare în care oamenii pot dona sunt:
lCăminul Studenţesc Nr. 7, Campusul Facultăţii de Mecanică (luni-vineri, 12:00 – 18:00), Calea Bucureşti 107B, Craiova
Persoană de contact: Diego – 0727 106 543
lCasa de Cultură a Studenţilor din Craiova (luni-vineri, 09:00 – 16:00), Str. Eugeniu Carada, nr. 10
Persoană de contact: Ovidiu – 0784 572 243
lCăminul Studenţesc 6, Complex Mecanică-Drept, sediul Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti, parter (luni-vineri, 10:00-18:00)
Persoană de contact: Adelina – 0720 845 278
lCăminul Studenţesc 10, Cartier Lăpuş (luni-vineri, 10:00-18:00)
Persoană de contact: Ionuţ – 0783 150 860
lCăminul Studenţesc 3, Complex Agronomie (luni-vineri, orele 10:00-18:00)
Persoană de contact: Adelina – 0784 572 243
De asemenea, există un centru de colectare şi la Drobeta-Turnu Severin, Cafeneaua 5 to go, Bulevardul Revoluţiei, nr. 7, de luni până vineri (07:00-18:00) şi sâmbăta (10:00-18:00).
În acest moment sunt necesare: pelerine de ploaie, saci de dormit, perne şi pături
În acest moment, persoanele din Ucraina care ajung în România au mare nevoie de pelerine de ploaie, saci de dormit, perne şi pături. De asemenea, oamenii au nevoie şi de măşti chirurgicale, produse pentru nou-născuţi, produse de igienă şi alimente neperisabile.
,,Suntem foarte activi pe grupurile de pe social media, de pe Facebook. Acolo se postează în timp real ce se întâmplă la graniţă şi care este lista de produse necesare. Este nevoie de măşti chirurgicale, produse pentru nou-născuţi, produse de igienă, şampon, gel de duş, alimente neperisabile, conserve, orez. Noi strângem orice. În momentul în care oamenii vin să ne aducă donaţiile ne întreabă de ce mai e nevoie ca să aducă în continuare. O să grupăm hainele pe mărimi. Toate produsele o să fie sortate după ce le primim. Majoritatea persoanelor care aleg să doneze în momentul în care aduc cutiuţa sau saculeţul scriu pe ele ce produse sunt înăuntru. Noi am pus o listă şi pe online cu ce este necesar şi oamenii când vin ştiu de ce avem nevoie. Totul este transparent. Încercăm să numărăm tot ce se donează. În acest moment este mare nevoie de pelerine de ploaie, saci de dormit, perne, pături. Oamenii care vin să doneze ne întreabă dacă pot să aducă o maşină sau să mute refugiaţii de la graniţă în Craiova sau la o cazare. Universitatea din Craiova ne ajută. E posibil să primim 50 de locuri de cazare pentru refugiaţi în căminele studenţeşti. O să primim azi informaţia. Aş vrea să le mulţumesc tuturor persoanelor care au adoptat această iniţiativă, care se extinde la nivel naţional. Îndemn toţi oamenii care vor să ajute familiile de refugiaţi să se alăture proiectului” a mai precizat Sorin Crăiţan.
Craiovenii care vor să ofere cazare refugiaţilor din Ucraina, pot completa un formular
Pe lângă lista de produse necesare pe care o postează pe grupul de Facebook, voluntarii au creat şi un formular pentru cei care vor să ofere cazare refugiaţilor. După ce vor centraliza ofertele de cazare, dar şi produsele primite, voluntarii le vor trimite organelor competente.
,,Am făcut şi un formular pe Google Docs, unde oamenii sau persoanele care doresc să ajute se înscriu cu oferte de cazare, adică dacă doresc să ajute o familie de studenţi sau o familie de refugiaţi sau mai multe pot să completeze formularul respectiv şi să-şi pună oferta de cazare. Pot specifica dacă este pentru o anumită perioadă de timp, dacă oferă mâncare, câţi membrii pot să cazeze în locaţia respectivă. Noi o să centrăm toate ofertele de cazare pe care le-am primit şi le trimitem către organele competente ca să-i cazeze pe refugiaţi. În acest moment nu avem nicio informaţie că ar fi vreun refugiat cazat în Craiova, dar important este că o să avem cazare disponibilă şi în Craiova pentru refugiaţi. Sunt chiar uimit şi mândru de persoanele care vor să ajute. Sunt foarte mulţi români care le sar în ajutor refugiaţilor din Ucraina. Mobilizarea este uimitoare”, a mai spus Sorin, coordonator Craiova4Ucraina.
Până ieri, voluntarii craioveni au strâns aproximativ 3000 de conserve, 600 de kilograme de alimente de bază, 500 de articole de igienă, 500 de articole de îngrijire pentru copii, foarte multe haine şi destul de multe articole de cazarmament. Studenţii continuă inventarierea produselor pe care le primesc.
Formularul pentru oferta de cazare https://bit.ly/cazare-refugiati
Grupul de Facebook: https://bit.ly/all4ukraine
Persoane de contact – informaţii generale:
Yamina Sosa – 0769 766 015
Victor Iureş – 0736 742 211
Sorin Crăițan – 0737 146 790
Marina Andrei