5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLăsatul Secului de brânză, ziua când se aprind focurile

Lăsatul Secului de brânză, ziua când se aprind focurile

Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit duminică, 6 martie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Paştelui, reînvie tradiţii păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului, relatează Adevărul.

Este ziua în care se fac plăcinte cu brânză dulce şi se dau soacrei pentru a fi îmbunate, iar tinerii aprind focuri uriaşe pentru alungarea duhurilor rele.  

În Muntenia, de Lăsatul secului, se prepară plăcinte cu brânză dulce şi stafide ce se oferă soacrelor, ca relaţiile să rămâne dulci în timpul Postului Paştelui. În duminica Lăsatului sec de brânză se mai oferă copiilor nevoiaşi şapte sticle de lapte, reprezentând cele şapte săptămâni ale postului.  

Se aprind focurile

În seara de Lăsatul Secului are loc Urlalia.  Obiceiul este păstrat la oraş, dar mai ales la ţară, în satele şi comunele din Bărăgan. În dreptul fiecărei gospodării, copii şi tineri aprind focuri mari din cauciuc, în faţa caselor. Femeile aduc celor din preajma focului gogoşi, colăcei şi ouă fierte în ideea ca în anul acela să aibă parte de pui. Se crede că prin aceste practici, oamenii se curăţă de duhurile rele.

Cuci cu măşti de carton  

“În Dobrogea şi satele din şesul Dunării şi din jurul Bucureştiului, la Lăsatul Secului se mai fac şi astăzi Cucii. Obiceiul Cucilor este un joc de carnaval cu măşti. În el regăsim importante reminiscenţe de rit agrar, legate de începutul anului nou de primăvară”, explică Doina Işfanoni, cercetător ştiinţific.  La Brăneşti, tradiţia Cucilor este unanim recunoscută. Deveniţi celebri pentru festivalul spectaculos care are loc în comunitate, Cucii din Brăneşti au ajuns la cele mai importante manifestări internaţionale.

Citeste mai mult: adev.ro/r8av6e

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS