5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul Scoţiei şi-a cerut scuze oficiale pentru că a executat vrăjitoare în Evul Mediu

Guvernul Scoţiei şi-a cerut scuze oficiale pentru că a executat vrăjitoare în Evul Mediu

Prim-ministrul Scoţiei Nicola Sturgeon a prezentat marţi scuze oficiale din partea guvernului său pentru condamnarea miilor de femei acuzate de vrăjitorie în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea şi ucise „pur şi simplu pentru că erau femei”, informează Antena3.

În Scoţia, între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea, aproximativ 4.000 de persoane au fost acuzate de vrăjitorie, iar 84% dintre ele erau femei. În total, peste 2.500 de persoane au fost executate pentru vrăjitorie, în majoritatea cazurilor prin spânzurare şi apoi ardere pe rug, după mărturisiri smulse sub tortură.

Marţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Femeilor, Nicola Sturgeon a declarat în Parlamentul Scoţiei că „recunoaşte această nedreptate istorică flagrantă” şi că „prezintă scuze postume oficiale tuturor persoanelor acuzate, condamnate, calomniate şi executate în virtutea Legii vrăjitoriei din 1563”, informează AFP și The Times, potrivit Agerpres.

Legea vrăjitoriei prevedea pedeapsa capitală pentru persoanele găsite vinovate de practicarea vrăjitoriei şi a rămas în vigoare până în anul 1736.

„Într-o epocă în care femeile nu aveau nici măcar dreptul să depună mărturie în faţa unui tribunal, ele erau acuzate şi ucise, pentru că erau sărace, diferite, vulnerabile sau, în numeroase cazuri, pur şi simplu pentru că erau femei”, a declarat Nicola Sturgeon, care conduce partidul pro-independenţă SNP.

Guvernul scoțian vrea şi grațierea femeilor ucise

Nicola Sturgeon a declarat că Parlamentul Scoţiei ar putea adopta un text de lege care să permită o astfel de graţiere. Justificându-şi decizia de a prezenta scuze oficiale, prim-ministrul scoţian a spus că este important ca oamenii să recunoască nedreptăţile din trecut.

Ea a subliniat, de asemenea, că „există regiuni în lume unde, chiar şi astăzi, femeile şi fetele riscă persecuţii şi uneori moartea pentru că au fost acuzate de vrăjitorie”.

Premierul a concluzionat că „deşi în Scoţia legea vrăjitoriei poate că a fost lăsată în negura trecutului cu mult timp în urmă, profunda misoginie care a motivat-o nu a fost încă abandonată, iar noi trăim în continuare alături de ea”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS