-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRușii îşi fac provizii de electronice, medicamente și alte bunuri

Rușii îşi fac provizii de electronice, medicamente și alte bunuri

Rușii s-au grăbit să cumpere electronice și produse farmaceutice și au cheltuit mai mult pe haine și alimente în prima săptămână a lunii martie, potrivit băncii Promsviazbank (PSB), astfel făcându-și provizii de bunuri în contextul în care rubla și-a pierdut foarte mult din valoare, iar sancțiunile Occidentului au tăiat din comerț, transmite Reuters.

Prețurile la bunuri au crescut în Rusia de când invazia Moscovei în Ucraina a început pe 24 februarie, care a declanșat adoptarea de sancțiuni de către Occident, care au izolat economia și au dus moneda rusească către minime istorice. Multe dintre cele mai mari companii din lume și-au suspendat operațiunile, iar statul este în mare parte exclus de la sistemul financiar internațional.

Un cetățean rus de rând a cheltuit cu 21% mai mult în prima săptămână a lunii comparat cu media pe luna februarie, ca urmare a inflației și a cererii mari pentru aprovizionare, a transmis PSB într-o notă, după ce a analizat tranzacțiile pe cardurile de credit și de debit.

PSB oferă o gamă largă de servicii, dar s-a concentrat pe angajații de la stat și pe sectorul apărării de când a fost salvată de banca centrală în 2017.

Cheltuielile pe bunurile electronice au crescut cu 30%

Cheltuielile pe bunurile electronice au crescut cu 30%, cele cu farmaceutice s-au majorat cu 22% iar cererea pentru haine, pantofi și cheltuielile din supermarket au urcat cu 16%, mai transmite PSB.

Ajustat la inflație, cererea pentru aceste tipuri de produse s-a mărit cu valori între 14% și 21%, potrivit PSB. Rușii și-au redus cheltuielile în cafenele și restaurante cu 6%, mai arată datele.

Într-un mediu stresant, „clienții vor să fixeze prețurile și să cumpere nu doar produse populare dar și produse de bază”, a spus, în notă, Dmitri Grițkevici, care conduce analiza pe sectorul financiar-bancar de la PSB.

Grițkevici se așteaptă ca în săptămânile care urmează cererea să se calmeze, pe măsură ce se restabilesc lanțurile de aprovizionare din China și India.

Inflația anuală a ajuns la 10,42% pe 4 martie

Inflația anuală a ajuns la 10,42% pe 4 martie, potrivit ministerului economiei, în creștere de la 9,05% cât era pe 25 februarie.

Inflația săptămânală a crescut cu 2,22% de la 0,45% cât era săptămâna trecută, cel mai mare nivel din 1998.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS