9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRușii au conturi în valoare de până la 213 miliarde de dolari în băncile elvețiene

Rușii au conturi în valoare de până la 213 miliarde de dolari în băncile elvețiene

Rușii au conturi în valoare de până la 213 miliarde de dolari în băncile elvețiene, estimează asociația industriei financiare a țării. Sancțiunile împotriva Rusiei oferă ocazia rară de a arunca o privire în seifurile elvețiene, relatează Reuters.

Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) a estimat că băncile dețin fonduri între 150 de miliarde și 200 de miliarde de franci elvețieni (213 miliarde de dolari) ale clienților ruși în conturi offshore.

Suma avansată arată că amploarea afacerilor făcute de rușii bogați cu băncile din Elveția, cel mai mare centru mondial pentru averile offshore, este mult mai extinsă decât expunerile pe care câteva dintre companiile financiare elvețiene au început să le detalieze.

Dezvăluirea sumei de către SBA este surprinzătoare pentru Elveția

Dezvăluirea sumei de către SBA este surprinzătoare pentru Elveția, care a refuzat multe cereri anterioare de transparență și vine după ce țara a decis să aplice sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina.

Mattea Meyer, copreședintele Social-Democraților elvețieni, a cerut Elveției să blocheze banii aparținând rușilor apropiați președintelui Vladimir Putin și guvernului său.

„O parte din acești bani aparțin oligarhilor loiali Kremlinului. Banii și activitatea lor ajută la finanțarea războiului”, a spus ea, adăugând că Elveția „trebuie să facă tot posibilul pentru a închide robinetele de bani”.

Ministerul Elvețian al Economiei a declarat că nu are estimări clare cu privire la activele înghețate ale Rusiei

Ministerul Elvețian al Economiei a declarat că nu are estimări clare cu privire la activele înghețate ale Rusiei. Iar SBA a subliniat că estimarea sa este mică, în comparație cu activele totale deținute de străini în Elveția, care a fost considerată de generații de oameni bogați din întreaga lume drept un refugiu sigur pentru banii lor.

„Proporția activelor deținute de clienții ruși reprezintă probabil un intervalul procentual scăzut, de o singură cifră, din totalul activelor transfrontaliere depuse în băncile elvețiene”, se arată într-o declarație a asociației.

SUA, UE și mai multe țări din lume au impus sancțiuni dure împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei. Sunt vizate sute de persoane și entități, inclusiv Vladimir Putin și oligarhi apropiați Kremlinului, ale căror averi au fost înghețate.

Mulți ruşi înstăriţi au încercat să-şi transfere o parte din averi din Europa în Dubai

De la începutul războiului, mulți ruşi înstăriţi au încercat să-şi transfere o parte din averi din Europa în Dubai.

Dubai, hub-ul financiar şi de afaceri al Golfului Persic, este de mult tip un magnet pentru bogaţii lumii, iar refuzul Emiratelor Arabe Unite de a lua o poziţie în disputa dintre aliaţii occidentali şi Moscova a semnalat ruşilor că banii lor sunt în siguranţă acolo.

În mult cazuri, ruşii înstăriţi au încercat să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveţia sau la Londra, care au impus sancţiuni oligarhilor şi organizaţiilor ruseşti, a declarat un bancher de top la o mare bancă privată din Elveţia. Acest avocat, care în prezent lucrează în Dubai, a dezvăluit că banca sa a primit întrebări de la mai multe entităţi ruseşti cu privire la rapiditatea cu care ar putea muta „fonduri foarte mari”, în valoare de sute de milioane de dolari, către statul din Golf.

„Emiratele Arabe Unite sunt un mediu favorabil, la câteva ore distanţă de zbor cu avionul“

„Emiratele Arabe Unite sunt un mediu favorabil, la câteva ore distanţă de zbor cu avionul şi nu au un organism de reglementare care să lucreze împreună cu organismele occidentale de reglementare”, a spus un manager de investiţii.

Bancherul consultat de Reuters a spus că în unele cazuri clienţi ruşi care au un cont la banca privată elveţiană au început să deschidă conturi la sucursale din EAU ale aceleiaşi bănci. Alţii şi-au deschis conturi la băncile locale din Emirate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS