8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePolonia oferă Republicii Moldova un credit preferențial de 20 de milioane de euro

Polonia oferă Republicii Moldova un credit preferențial de 20 de milioane de euro

Polonia va oferi Guvernului Republicii Moldova 20 de milioane de euro sub formă de credit, fără dobândă pentru a înlesni gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, transmite Radio Chișinău, preluat de Rador. Anunțul a fost făcut de șeful statului polonez Andrzej Duda, aflat luni în vizită la Chișinău, înainte de vizitele la Sofia și București din miniturneul est-european, scrie G4Media.

Președinta Maia Sandu a apreciat susținerea Varșoviei pentru demersul european al Republicii Moldova și a manifestat dorința Chișinăului de a participa mai activ la inițiativa Celor Trei Mări.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat la întrevederea cu președinta Maia Sandu că țara sa va oferi sprijin Republicii Moldova atât pentru a face față crizei refugiaților ucraineni, cât și pentru parcursul european.

Autoritățile de la Varșovia vor oferi un credit de 20 de milioane de euro Chișinăului pentru a atenua efectele economice ale crizei. Șeful statului polonez a precizat că va discuta personal cu liderii europeni pentru a deschide piețele blocului comunitar pentru produsele moldovenești.

„Războiul este deja la pragul Moldovei“

Președintele Poloniei a vorbit despre criza refugiaților ucraineni și a spus că războiul este deja la pragul Moldovei, referindu-se la dificultățile energetice.

„Am venit să o sprijin pe doamna președintă în acest moment greu, pentru că am putea spune că războiul este deja la pragul Moldovei. Cu toții înțelegem această situație grea, situația cu livrări de resurse energetice, cu toate dificultățile cu care se confruntă doamna președintă și Guvernul Republicii Moldova. Am asigurat că vom face tot posibilul în Polonia ca să sprijinim Republica Moldova în aceste dificultăți”.

Andrzej Duda a reafirmat că Varșovia susține procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”Vom încerca în viitor să sprijinim demersurile Republicii Moldova de a obține statut de țară-candidată și ulterior de țară membră a Uniunii Europene. Suntem pentru politica ușilor deschise și de la bun început am declarat și am sprijinit Republica Moldova în aspirațiile sale europene. Acum este timpul pentru UE să spună în mod decisiv DA tuturor națiunilor care sunt determinate să devină parte a comunității europene. În Republica Moldova, în Polonia sau Georgia, este Europa”.

În discuția cu omologul său polonez președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina și în acest context a solicitat ajutor pentru antreprenorii moldoveni. Referindu-se la criza refugiaților ucraineni, Maia Sandu a apreciat că Moldova și Polonia găzduiesc un număr la fel de mare de refugiați, raportat la numărul populației.

„Ne ghidăm, în contextul dat, de statutul nostru de stat neutru. Aceasta nu înseamnă, însă, a rămâne indiferent față de suferința altora.

Semnal de susținere pentru Republica Moldova

Vizita președintelui polonez Andrzej Duda în Republica Moldova transmite un mesaj puternic de sprijin pentru Chișinău, în actuala situație de criză. Unii analiști de politică externă consideră că această vizită oficială va constitui și un bun semnal pentru a întări parteneriatul dintre Varșovia, Chișinău, București și Kiev, anunțat vara trecută de șeful statului polonez.

Directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, a spus pentru Radio Chișinău că pe lângă puternicul semnal de susținere pentru Rep. Moldova, această întrevedere este și un motiv de a întări cooperarea dintre Varșovia, Chișinău, București și Kiev.

În vara anului trecut, am avut trei președinți în vizită cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova: Klaus Iohannis, Volodymyr Zelenski și Andrzej Duda și în contextul respectiv președintele Duda a anunțat despre un format nou de cooperare multilaterală între cele patru țări.

Având în vedere situația curentă și vizita președintelui Iohannis la Chișinău săptămâna trecută, această vizită a președintelui Duda ar putea fi privită în contextul dat de a întări această cooperare ucraineano-româno-polono-moldavă (…).

Și Republica Moldova fiind în vecinătatea acestui război și fiind afectată direct de acest război, inclusiv prin criza umanitară, evident acest format de cooperare oferă un cadru mai larg de valorificare a acestor relații, nu doar prin prisma sprijinului constant al Poloniei pentru Republica Moldova și implicit pentru Ucraina, pentru parcursul nostru european, dar și în general având în vedere vecinătatea pe care o avem în acest format extins”.

De altfel, ajutorul polonez este important și în calea europeană a Republica Moldova și la capitolul securitate energetică. Autoritățile de la Varșovia ar putea ajuta Chișinău și Kievul deopotrivă să beneficieze din proiectele Inițiativa Cele Trei Mări, lansată de Polonia și România.

În plus, și Polonia, și România sunt inițiatoarele formatului Celor Trei Mări. Republica Moldova, împreună cu Ucraina, de mai mulți ani vorbesc despre conectarea țărilor noastre la procesele mari de infrastructură strategică din cadrul Celor Trei Mări.

Contextul actual scoate și mai mult în evidență importanța conectării noastre la această inițiativă prin prisma programelor, proiectelor de infrastructură strategică, securitate energetică. Polonia a jucat și continuă să joace un rol important în asigurarea siguranței de livrare de gaze naturale.

Știm foarte bine că în perioada crizei de anul trecut, Polonia a jucat un rol important în a ajuta RM să identifice surse alternative.

Criza de gaze nu a dispărut, riscă să se aprofundeze în perioada imediat următoare, având în vedere neclaritățile legate de continuitatea livrărilor de gaze din Federația Rusă. Și această vizită ar putea să ofere o oportunitate în plus cum Polonia ar putea să ne ajute nu doar în gestionarea crizei umanitare a refugiaților, în consolidarea securității noastre energetice, și evident în sprijinul parcursului nostru european prin prisma cererilor de aderare la UE. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS