3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDecizii la Bruxelles cu impact asupra pieței de energie din România. Liderii UE au decis că statele pot cumpăra gaze la comun

Decizii la Bruxelles cu impact asupra pieței de energie din România. Liderii UE au decis că statele pot cumpăra gaze la comun

Liderii UE au încheiat vineri seară, după aproape zece ore de dezbateri aprinse, o ședință a Consiliului European la care principalul motiv de neînțelegeri a fost criza facturilor la energie. Șefii de stat din UE au decis că țările membre pot face achiziții de gaze la comun prin intermediul Comisiei Europene, scrie G4media. Însă, nu au ajuns la o soluție finală privind prețul energiei electrice.

Principala dispută în Consiliul European a fost între Spania și Portugalia, sprijinite de Belgia și Polonia – toate în favoarea unei intervenții agresive a UE în piața de energie, prin plafonarea prețurilor la gaze și energia electrică. Un alt grup, condus de Germania și Olanda, a respins propunerea pe motiv că ar altera radical piața internă. De asemenea, că ar produce distorsiuni majore pe termen lung, potrivit Politico.

În cele din urmă, liderii UE au ajuns la un compromis mijlocit de Belgia și Italia. Prin acesta cer Comisiei Europene și statelor membre să discute cu companiile din sectorul energetic și să propună măsuri temporare, care să nu aibă efecte pe termen lung.

Principalele decizii luate la Consiliul European:

– Pentru prima oară în istorie, țările membre vor putea să își unească forțele și să achiziționeze în comun gaze naturale. Acest lucru se va realiza prin intermediul Comisiei Europene. Noul mecanism ar urma să aducă o forță de negociere mai mare pentru obținerea de prețuri scăzute și condiții favorabile de livrare. Scopul: scăderea dependenței de gazele naturale din Rusia

De acest instrument vor putea beneficia și Moldova, Ucraina și Georgia, precum și țările din Balcani.

– Înmagazinarea rapidă de gaze naturale. Statele membre, la propunerea Comisiei, vor trebui să se asigure până la 1 octombrie că minimum 80% din capacitățile de înmagazinare de gaze sunt umplute. Decizia mai trebuie validată de Consiliul UE

– Realizarea fără întârziere interconectărilor de gaze naturale și electricitate. Este un subiect esențial pentru România, dat fiind că diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale depinde de terminarea de către Bulgaria a unui proiect de interconectare cu Grecia, întârziat șase ani.

– Discuții cu industria pentru prețurile la electricitate. Consiliul European a cerut Comisiei Europene să prezinte, până la finalul lunii mai 2022, un plan ce va lua în considerare specificul național și mixul energetic al fiecărui stat membru.

Liderii UE au cerut instituțiilor europene să discute cu companiile din sectorul energetic opțiunile pe termen scurt prezentate de Comisie. Este vorba despre sprijin direct pentru consumatori prin vouchere, reduceri de taxe, ajutoare de stat. Totodată, despre plafonarea prețurilor, măsuri de reglementare, cum ar fi contractele pentru diferențe.

În același timp, liderii europeni au cerut ca soluțiile găsite pentru scăderea prețurilor la energia electrică să nu afecteze piața unică. De asemenea, să nu elimine stimulentele pentru tranziția ecologică și să nu producă costuri bugetare ”disproporționate”.

Iohannis: Soluțiile europene de optimizare ar trebui să vizeze decuplarea prețurilor energiei electrice de prețul gazului

Președintele Klaus Iohannis a susținut că soluțiile europene de optimizare ar trebui să vizeze decuplarea prețurilor energiei electrice de prețul gazului. Motivul este pentru a evita efectul de contagiune. Acesta a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri în acest sens, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

– Discuții despre reconstrucția Ucrainei. Liderii UE au discutat pe larg despre invazia rusă în Ucraina și au decis înființarea unui Fond de solidaritate pentru Ucraina. Acesta va ajuta la reconstrucția țării imediat ce atacul militar al Rusiei va înceta

Context. La reuniunea Consiliului European a participat și președintele SUA, Joe Biden. Acesta a mai luat parte și la summiturile NATO și G7. Toate cele trei evenimente au avut loc joi și vineri, la Bruxelles.

Liderii europeni l-au reales pe Charles Michel pentru un nou mandat de Președinte al Consiliului European.

Citește și: Cetățeni afgani, ascunși printre covoare, au vrut să intre ilegal în România pe la Calafat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS