8.1 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa noapte se trece la ora de vară

La noapte se trece la ora de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie spre 27 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, trecem la ora de vară. Astfel, ora 03.00 devine ora 04.00. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (30), potrivit timeanddate.com, citat de Agerpres.

CFR Călători a informat că schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Circulaţia urmează să se efectueze conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Istoria trecerii la ora de vară în România

În România, ora de vară este corelată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit această oră potrivit www.astro-urseanu.ro.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: „În cadrul acestui orar se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Aproape toate țările europene își schimbă ora

Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei; unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora anotimpului cald. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.

Omul de ştiinţă, scriitorul şi omul de afaceri american Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră. Acesta menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Ideea folosirii orei anotimpului cald este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson. Acesta a susţinut, în 1895, că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele.

Citește întreg articolul pe Agerpres.

Citește și: Volodimir Zelenski: Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS