Amânat mai bine de un an din cauza pandemiei, proiectul ”Azi creatori – Mâine antreprenori” a fost lansat zilele trecute, în Bulgaria, Oreahovo, acolo unde 15 elevi craioveni s-au întâlnit cu 15 elevi bulgari, cu scopul de se iniția în tainele antreprenoriatului.
30 de tineri români și bulgari au petrecut o săptămână în Oreahovo, orașul de pe malul sudic al Dunării, acolo unde, alături de liderii lor, s-au familiarizat cu situația economică a tinerei generații din țara vecină, cu oportunitățile pe care statul, autoritățile sau mediul privat le oferă pentru ocuparea unui loc de muncă și pentru asigurarea unor condiții de trai decente.
Confruntându-se cu conditii socio-economice și istorice asemănătoare cu cele din România – tot o țară ex-comunistă – Bulgaria se ridică cu greu la nivelul așteptărilor tinerilor ei, aspect identificat de cei 30 de elevi încă din prima zi de schimb de experiență. Ascultând informațiile furnizate de specialiștii locali (sociologi, consilieri în orientare profesională, consilieri de tineret, cadre didactice), invitați de partenerii bulagri la intâlnirile cu tinerii, cei 30 de participanți și-au dat seama că, într-un oraș sărac de la marginea țării, așa cum este Oreahovo, aflat în cea mai săracă regiune a țării și părăsit de cei mai mulți tineri imediat după absolvirea liceului, singura șansă care ar putea să influențeze în mod pozitiv dezvoltarea comunității bulgare din zonă, dar și dezvoltarea personală și profesională a tinerilor este lansarea acestora în afaceri bine gândite pentru localitatea respectivă și împrejurimile sale.
În acest scop, elevii din cele două țări au continuat programul de activități cu întâlniri și sesiuni de lucru cu antreprenori locali care, în ciuda conditiilor vitrege de oraș aflat aproape în ruina, cu zeci de locuințe, instituții, ateliere, fabrici abandonate și cu o populație îmbătrânită, au reușit să-și susțină și dezvolte afacerile, să ofere locuri de muncă în zonă și să asigure un oarecare echilibru economic comunității. Tihomir Venkov, patron de service auto, spălătorii și magazine de piese auto, Yoanna Tsenkova, femeie de afaceri în industria ospitalității, comerțul cu îmbrăcăminte, flori și produse alimentare, Natasha Dimitrova, fostă funcționară la postă, dar care, de când s-a pensionat, și-a dezvoltat o mică afacere de tricotaje – pulovere, mănuși, ciorapi, căciuli, comercializate prin prieteni și în târgurile locale – au fost specialiștii bulgari care s-au întâlnit pe rând cu tinerii, povestindu-le acestora cum au renunțat la profesii care nu le ofereau satisfacții și au făcut primii pași în afaceri care le-au schimbat destinul.
Proiectele de afaceri vor fi finalizate la Craiova
Dupa lecția predată de afaceriștii experimenatați, cei 30 de tineri, împărțiți în grupuri și monitorizati de cei 4 lideri, și-au schițat propriile proiecte de antreprenoriat pe care, ulterior, tinerii bulgari le vor putea implementa în Oreahovo, fie accesând fonduri europene, așa cum au propus unii dintre ei, fie apelând la oportunitățile oferite de statul bulgar. Fermă de animale cu abator și fabrică de prelucrare a cărnii, ciupercărie, plantație de lavandă, plantație legumicolă și fabrică de conserve au fost câteva dintre ideile pe care tinerii le-au pus pe hârtie, notând, într-o primă etapă, avantajele și dezavantajele acestor afaceri.
În cea de-a doua mobilitate, care va avea loc curând în Craiova, cei 30 de tineri își vor putea definitiva proiectele sub îndrumarea unui specialist în antreprenoriat. Desigur, după ce vor cunoaște câteva afaceri de succes din Craiova și oamenii care le conduc.
Proiectul „Azi creatori – mâine antreprenori” este unul bilateral, de mobilitate, implementat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, de Asociația CAROUSEL PROJECT, din Craiova, România, în parteneriat cu Liceul „Hristo Botev”, din Oreahovo, Bulgaria, în intervalul 01.06.2020 – 31.05.2022. La el participă 30 de tineri români și bulgari, 4 lideri și peste 10 specialiști din cele 2 orașe, în diverse domenii.