7.8 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePompierii au îndepărtat 36 de copaci şi stâlpi de electricitate doborâți de vânt în 14 județe

Pompierii au îndepărtat 36 de copaci şi stâlpi de electricitate doborâți de vânt în 14 județe

Pompierii au intervenit, vineri și sâmbătă, pentru îndepărtarea a 36 de copaci şi stâlpi de electricitate căzuţi în urma evenimentelor meteo nefavorabile, înregistrate în 30 de localităţi din 14 judeţe. Au fost afectate şapte case, şapte autoturisme şi două anexe gospodăreşti, informează News.ro.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că peste 5.000 de pompierii au intervenit la nivel naţional în zonele afectate. 

„Pentru gestionarea situaţiilor generate de vremea nefavorabilă prognozată încă de ieri, la nivel naţional peste 5.000 de pompieri au fost la datorie în sprijinul autorităţilor şi a cetăţenilor din zonele aflate sub incidenţa acestora.

Manifestarea fenomenelor meteorologice a produs efecte în 30 localităţi din 14 judeţe ale ţării, respectiv (AB, AG, BH, BZ, CL, CT, DB, GL, MS, PH, SJ, SM, VN şi VS), iar colegii noştri au intervenit cu promptitudine pentru degajarea a 22 de copaci şi 14 stâlpi de electricitate căzuţi pe carosabil, fiind afectate 7 autoturisme, 7 case, 2 anexe gospodăreşti şi 1 adăpost pentru creşterea animalelor, cât şi pentru evacuarea apei dintr-un subsol”, a anunţat IGSU.

Recomandări IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor să cureţe rigolele de scurgere pentru evacuarea normală a apei şi să rămână în spaţii închise atunci când este vânt puternic.

„Având în vedere că fenomenele de vreme rea sunt încă în vigoare, situaţia este permanent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional pentru dispunerea măsurilor care se impun şi alocarea, la nevoie, a forţelor şi mijloacelor necesare limitării şi înlăturării potenţialelor efecte. 

Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă care pot pune în pericol viaţa şi bunurile, recomandăm populaţiei curăţarea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei.

De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu le traversaţi şi nu vă apropiaţi de malurile acestora. În situaţia manifestării vântului puternic, rămâneti în spaţii închise care să vă asigure protecţia şi evitaţi deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate”, a mai precizat IGSU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS