4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia a testat noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat 

Rusia a testat noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat 

Rusia a anunțat că a testat miercuri racheta balistică intercontinentală Sarmat, o nouă completare a arsenalului său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da de gândit dușmanilor Moscovei, informează G4Media.

Putin a fost prezentat la televizor în timp ce era informat de către armată că racheta a fost lansată din Pleseţk, în nord-vestul țării, și că a lovit ținte din peninsula Kamchatka, în Extremul Orient rus.

„Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să învingă toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are analogii în lume și nu va avea pentru mult timp de acum încolo”, a declarat Putin.

„Această armă cu adevărat unică va consolida potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și va da de gândit celor care, incitați de retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara”.

Racheta Sarmat a lovit o ţintă aflată la circa 6.000 km depărtare

Racheta Sarmat a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei şi a lovit o ţintă la circa 6.000 de kilometri depărtare în peninsula Kamceatka.

Sarmat este o nouă rachetă balistică intercontinentală grea pe care Rusia se așteaptă să o desfășoare cu zece sau mai multe focoase pe fiecare rachetă, potrivit Serviciului de cercetare al Congresului american.

Aceasta se află în curs de dezvoltare de ani de zile, astfel că lansarea testului său nu este o surpriză pentru Occident, dar vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Racheta Sarmat, prezentată în 2018, ar putea, conform specificațiilor tehnice declarate de Rusia, să transporte între 10 și 15 ogive nucleare, pe o distanță de până la 18.000 km. Ea folosește un vehicul hipersonic de tip glide, ceea ce îi permite să atingă o viteză (Mach 20) de până al 25.000 km pe oră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS