0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePompierii au dat amenzi de 330.000 lei la lăcaşuri de cult şi unităţi de cazare

Pompierii au dat amenzi de 330.000 lei la lăcaşuri de cult şi unităţi de cazare

Pompierii au verificat, înaintea sărbătorilor de Paşte, lăcaşurile de cult din întreaga ţară, pentru a verifica siguranţa cu privire la prevenirea incendiilor. În urma controalelor au fost aplicate mai multe amenzi, în valoare totală de 330.000 de lei şi s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor, informează News.ro.

”În perioada sfintelor sărbători pascale, IGSU va monitoriza permanent dinamica intervenţiilor înregistrate la nivel naţional iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților”, a transmis, joi, IGSU, într-un comunicat de presă.  

Instituţia a precizat că, încă de săptămâna trecută, au început activităţile de verificare la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. 

”Astfel de acţiuni au fost efectuate şi la unităţi turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au urmărit aspecte privind dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori. Totodată, pe timpul acţiunilor preventive, au fost derulate instruiri cu preoţii şi personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriaşilor, dar şi asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcaşelor”, a mai transmis instituţia.  

Peste 600 de controale la nivel naţional şi 140 de amenzi

IGSU precizează că, în perioada 15-19 aprilie, s-au efectuat 601 controale la nivel naţional, iar pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate 1.773 sancţiuni contravenţionale, dintre care 140 amenzi, în cuantum de aproximativ 330.000 lei (335.052 lei). 

În plan operaţional, zilnic, peste 5.000 de pompieri care încadrează peste 3.700 de mijloace tehnice sunt la datorie pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. 

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 570 de echipaje SMURD, dintre care 323 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 33 unităţi de terapie intensivă mobilă (9 specializate în tratament nou născuţi), 57 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum şi 151 echipaje pentru descarcerare. 

Totodată, ca măsură operaţională suplimentară, IGSU a dispus unităţilor subordonate ca, la nevoie, să fie asigurată rezerva de forţe şi mijloace necesară în zonele de competenţă unde sunt staţiuni montane şi alte obiective turistice, unde se înregistrează o afluenţă mare de persoane sau unde se desfăşoară activităţi cu public numeros, astfel încât timpul de răspuns la solicitările cetăţenilor să fie optim acoperit. 

Măsuri pentru prevenirea izbucnirii incendiilor

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, pompierii au făcut şi câteva recomandări:  

  • lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului; 
  • evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule; 
  • parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri. 

”În locuinţă, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, lemn sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puţină apă). În nicio situaţie, nu lăsaţi lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate şi nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsaţi lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordaţi o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol”, au mai transmis pompierii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS