0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvioane care aduc ploaia, închiriate de la bulgari, testate de România

Avioane care aduc ploaia, închiriate de la bulgari, testate de România

Avioanele care aduc ploaia sunt testate în aceste zile în mai multe județe din Moldova. E un proiect-pilot, care s-ar putea încheia cu o achiziție de multe milioane de euro și care ar oferi o soluție la secetă.

Daniel Florea, director operator Centru Antigrindină: Suntem în interiorul avionului King Air C90, care va efectua misiuni de stimularea precipitațiilor. Avionul are toate dotările necesare pentru a putea efectua aceste misiuni. Aici avem sistemele de comandă pentru torțele de pe aripi, conform Digi24.

Se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu

Specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu pun în practică un proiect-pilot de creștere a nivelului de precipitații, în caz de secetă. Se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu.

Daniel Florea director operator Centru Antigrindină: În momentul în care avionul ajunge la înălțimea de zbor necesară, acestea se aprind și disperseaza fumul cu agent de însămânțare.

Dan Axinte, manager de proiect: Sunt aruncate în interiorul norului și principiul este același – se formează nuclee de condensare. Se formează picături, picăturile se vor mari și pică la sol sub formă de ploaie.

Proiectul vizează 6 județe din regiunea Moldovei

Proiectul vizează 6 județe din regiunea Moldovei și se va desfășura pentru o perioadă de 10 zile.

Dan Axinte, manager de proiect: O creștere cu 10 – 15% a precipitațiilor în urma intervențiilor asupra norilor este mulțumitoare, pentru că o creștere mult mai mare ar putea crea probleme la sol, inclusiv producere de inundații.

Avioanele sunt puse la dispoziție de o companie din Bulgaria

Avioanele sunt puse la dispoziție de o companie din Bulgaria. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, Ministerul Agriculturii ar urma să achiziționeze 8 astfel de aeronave, care să fie folosite în toată țara.

Gheorghe Căunei, președinte Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Antigrindină și Creșterea Precipitațiilor: Estimativ, prețul maxim al unui avion care îndeplinește anumite condiții – este bimotor, turbo, cu tehnologie de ultima generație -, ne-ar duce în jur la 8 milioane de euro un avion.

Proiectul-pilot va continua în luna mai în Muntenia și Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS