-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia și-a dublat veniturile din petrol, gaze și cărbune de când a invadat Ucraina

Rusia și-a dublat veniturile din petrol, gaze și cărbune de când a invadat Ucraina

Rusia aproape că și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către Uniunea Europeană în timpul celor două luni de război din Ucraina, beneficiind de creșterea prețurilor la petrol și gaze, chiar dacă volumele au fost mai reduse, relatează The Guardian, citat de Digi24.

Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei declanșate de Kremlin în Ucraina, potrivit unei analize a mișcărilor de transport maritim și a mărfurilor efectuată de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).

Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut, sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.

Aceste date arată că Rusia a continuat să beneficieze de pe urma dominației pe care o are asupra aprovizionării cu energie a Europei, chiar dacă guvernele europene au încercat să-l împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul și gazele ca armă economică.

Rusia a prins UE într-o capcană

Chiar dacă exporturile Rusiei s-au redus din cauza războiului și a sancțiunilor, prețurile, care erau deja ridicate din cauza ofertei reduse, au crescut și mai mult. Transporturile de țiței din Rusia către porturile străine au scăzut cu 30% în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu ianuarie și februarie, înainte de invazie, potrivit datelor CREA.

Dar prețurile mai mari pe care Rusia le poate cere acum pentru petrol și gaze au făcut ca încasările sale, care ajung la guvernul rus prin intermediul companiilor dominate de stat, să crească chiar și în contextul sancțiunilor occidentale și restricțiilor pentru exporturi. Rusia a prins efectiv UE într-o capcană, în care noi restricții vor crește și mai mult prețurile, iar Moscova va avea încasări mai mari.

Lauri Myllyvirta, analist la CREA, a spus că banii din exporturile de energie au susținut efortul de război al lui Putin și că singura modalitate de a stopa acest lucru este ca Euopa să scape de combustibilii fosili.

„Exporturile de combustibili fosili sunt un factor-cheie al regimului lui Putin și al multor alte state necinstite. Importurile de energie sunt lipsurile majore din sancțiunile impuse Rusiei. Toți cei care cumpără acești combustibili fosili sunt complici la încălcările îngrozitoare ale dreptului internațional comise de armata rusă”, a spus Myllyvirta.

Cei care cumpără gaze de la Rusia îi finanţează războiul

Rusia a întrerupt miercuri livrarea cu gaze naturale către Polonia și Bulgaria, o decizie care a provocat indignare.

Louis J. Wilson, consilier principal la grupul Global Witness, a declarat că disponibilitatea Rusiei de a-și încălca propriile contracte înseamnă că țările și companiile nu mai au nicio scuză pentru a continua să facă comerț cu Rusia.

„Importatorii de combustibili fosili și comercianții de mărfuri care au continuat să colaboreze cu Rusia, susținând că sunt forțați să facă acest lucru în baza contractelor pe termen lung, ar trebui să ia notă de valoarea acordurilor pe care le au cu entitățile rusești. Rusia este dispusă să rupă aceste contracte pentru a-și susține mașina de război, dar părțile europene se simt obligate să continue să finanțeze crime de război din dorința de a respecta aceste contracte”, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS