La sediul Electromecanica Ploiești a avut loc semnarea unui memorandum de înțelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense.
Conform acestui memorandum Raytheon Missiles Defense, compania care produce sistemul Patriot, va fabrica la Ploiești rachete interceptoare SkyCeptor.
Semnarea acestui memorandumul reprezinta primul pas al colaborarii între Electromecanica Ploiești și compania Raytheon pentru fabricarea în România a rachetelor interceptoare de ultimă generație SkyCeptor.
La semnarea memorandumului au fost prezenți Wesley D. Kremer, președintele companiei americane Raytheon, ministrul economiei Florin Spătaru, ministrul Apărării Vasile Dâncu, dar și reprezentanți ai Romarm și Electromecanica S.A.
„Sunt bucuros să particip în calitate de beneficiar la un eveniment pe care l-aș dori multiplicat de zeci, poate de sute de ori. Ma bucur ca Ministerul Economiei a început o activitate de a audita ce a avea noi în industria de Apărare (…). Se spune că războaiele, din nefericire, se întâmplă, dar au și puține efecte benefice. Acelea că accelerează istoria. Sunt bucuros că Electromecanica Ploiești poate fi un partener pentru un partener atât de importanță pe piața internațională a Apărării”, a precizat Vasile Dîncu, ministrul Apărării.
România ar deveni un furnizor de încredere în domeniul apărării
Ministrul economiei Florin Spătaru a precizat că în urma acestei investiţii România ar putea să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în domeniul apărării.
„Mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil. Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu. Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a precizat Florin Spătaru.
Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt optimizate pentru a dobora rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune, dar și alte tipuri de amenințări avansate.
În prezent, rachetele interceptoare SkyCeptor sunt folosite de sistemul israelian de apărare antiaeriană David’s Sling. Anul trecut, Armata SUA anunţa că analizează caracteristicile interceptorul israelian SkyCeptor, cu raza medie de acţiune, ca opțiune viabilă pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare aeriană și antirachetă.