Situaţia legată de faptul că oamenii care locuiesc pe Tarlaua 74, exact la limita dintre Municipiul Craiova şi Gherceşti, au rămas fără drum de acces din cauza Drumului Expres nu a fost rezolvată nici până acum. Mai mult decât atât, drumul pe care ei l-au încropit pe câmp, astfel încât să poată să iasă cumva în Centura de Nord este într-o stare jalnică. Aşadar, oamenii au nevoie de maşini de teren ca să mai poată ajunge în Craiova sau înapoi spre casă. Dacă plouă, accesul devine aproape imposibil. În aceste condiţii, pentru ei încă nu a fost găsită o soluţie.
Gazeta de Sud a scris încă din luna februarie a acestui an despre situaţia disperată a oamenilor care au proprietăţi pe Tarlaua 74, pe strada Teilor din Craiova. Aceştia au sesizat faptul că rămân fără cale de acces spre oraş din cauza Drumului Expres care trece exact prin capătul străzii lor. Primăria Craiova cunoaşte de multă vreme situaţia acestor craioveni care au rămas fără drum de acces spre proprietăţile pentru care plătesc taxe şi impozite. De asemenea, problema este cunoscută şi de CNAIR, beneficiara Drumului Expres. Şi Primăria Gherceşti cunoaşte problema pentru că strada acestor oameni – Teilor – se află exact la limita cu localitatea Gherceşti. Cu toate acestea, nimeni nu a găsit o soluţie concretă pentru ei.
Municipalitatea craioveană a susţinut constant faptul că a făcut mai multe demersuri pentru a putea construi o altă cale de acces pentru oamenii din zona respectivă, însă că niciuna dintre soluţiile găsite de ei nu a avut sorţi de izbândă, din diverse motive. De asemenea, primarul Gherceştiului, Cornel Păpăroiu, a spus că încearcă să găsească o soluţie pentru amenajarea unui drum. De asemenea, CNAIR a susţinut că Primăria Craiova nu i-a solicitat nimic în legătură cu strada oamenilor care locuiesc pe Tarlaua 74, atunci când i-a dat avizul favorabil.
„Fără maşina de teren nu se poate fără să rişiti să rămâi suspendat“
Văzând că lucrările Drumului Expres sunt pe cale să le blocheze accesul pe stradă şi că autorităţile nu au găsit o soluţie, câţiva proprietari de pe strada Teilor s-au gândit să amenajeze ei un drum. Au cumpărat ţăruşi şi au trasat tot drumul, pe un teren agricol care aparţine de UAT. Acesta trece prin spatele Fabricii de Avioane şi ajunge tocmai la intersecţia Străzii General Ştefan Ispas şi Centura de Nord. Oamenii au amenajat singuri drumul cu un utilaj de la Tirenna Scavi, firma care se ocupă de construirea Tronsonului I din Drumul Expres Craiova-Piteşti.
Terenul pe care oamenii au făcut un drum de acces aparţine Fermei Şimnic, o staţiune de stat, şi se află în proprietatea UAT Gherceşti. Pe acest teren s-au început lucrări agricole, aşa cum se procedează în fiecare an. Şi pe bună dreptate, fiindcă Primăria Gherceşti nu are, teoretic, nicio obligaţie să asigure un drum pentru locuitorii Craiovei. Chiar dacă drumul amenajat de oameni nu a fost lucrat, acesta a început să se degradeze foarte mult.
Oricum este un drum fără nicio bază legală, trecut cu vederea de UAT Gherceşti, care a înţeles disperarea oamenilor. „Se circulă din ce în ce mai greu pe acest drum. Fără maşină de teren nu se poate fără să rişiti să rămâi suspendat cu maşina pe maluri de pământ. Sau mai rău, să spargi baia de ulei. Practic, pentru autoturisme este impracticabil. La ieşirea în pista de avioane este o diferenţă mare de nivel între drumul de pământ şi drumul din beton. Aceasta nu poate fi trecută decât cu maşina de teren cu garda mare la sol sau cu camioane de şantier. Şi asta când este uscat. Când plouă nu se poate circula cu nimic“, a spus Denis Fota, un locuitor de pe strada Teilor.
S-a făcut cadastrul, însă Primăria Gherceşti nu vrea să investească din bugetul local
Noutatea legată de această situaţie este că Primăria Gherceşti a cadastrat terenul pe care se află şi drumul încropit. Însă, abia acum apare adevărata problemă.
Primăria Gherceşti spune că este imposibil să investească din bugetul local suma necesară amenajării unui drum. „Am terminat deja cadastrarea. În acest moment este nevoie să facem o evaluare în teren să vedem cât ar costa amenajarea. Ce e acolo acum e un drum agricol, care devine impracticabil atunci când plouă, de exemplu. Oricum este un drum destul de lung, care o să necesite o sumă mare de bani.
Vom vedea ce soluţie avem, împreună cu Primăria Craiova sau Consiliul Judeţean, pentru a găsi o sursă de finanţare. Eu nu am cum să fac acest drum din bugetul local. Ar fi nedrept faţă de oamenii din Gherceşti care plătesc taxe şi impozite. Rămân la părerea mea că cel vinovat că nu a inclus în proiect amenajarea unui drum pentru acei oameni. Nu poţi să treci cu Drumul Expres printr-o zonă şi să nu vezi că laşi oamenii fără drum de acces“, a declarat Cornel Păpăroiu.