Peșterile Guyaju sunt un complex de peșteri în formă de fagure de miere, sculptate în stâncă, pe panta muntelui Tianhuang din districtul Yanging, din China, scrie descopera.ro.
Situl a fost descoperit pentru prima dată în 1984, în apropierea satului Dongmenying, în timpul unui studiu efectuat de Biroul de gestionare a relicvelor culturale din județul Yanqing.
De atunci, Guyaju a fost înregistrat la unitatea națională de protecție a relicvelor culturale cheie, cel mai înalt nivel de protecție aprobat de Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze pentru relicvele culturale imobile, scrie HeritageDaily.
Guyaju este situat în marginea nordică a bazinului Yanqing-Fanshan, o regiune geologică formată din granit vechi de 110 milioane de ani. Aceasta s-a format atunci când magma a intruzionat în sus prin cantități mari de rocă.
Constructorii au profitat de caracteristicile expuse ale granitului pentru a construi o rețea complexă de 350 de camere. Acestea au fost tăiate în peretele de rocă într-un sistem de 117 peșteri.
117 peșteri și 350 de camere
Camerele au în general 1,8 metri înălțime și sunt dispuse în plan dreptunghiular sau pătrat. Ele variază de la locuințe cu o singură cameră, la locuințe mai mari cu mai multe camere, pe mai multe niveluri.
Multe locuințe conțin mobilier cioplit în piatră. Pat, suporturi pentru lămpi, compartimente de depozitare, mese de piatră, o sobă și un coș de fum.
Camerele erau interconectate cu o rețea de pasaje verticale și orizontale. Acestea făceau legătura între zonele rezidențiale superioare și nivelurile inferioare folosite pentru adăpostirea animalelor și pentru staționarea cailor.
Cel mai mare și mai complicat complex de la Guyaju se numește „Guantangzi”, care înseamnă „Templul de aur”. Este vorba despre o colecție de 8 camere împărțite pe două etaje. La intrare se află doi stâlpi sculptați ornamental care duc într-o cameră folosită pentru adunări comune sau ceremonii religioase.
Citește întreg articolul pe descopera.ro.