Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o nouă strategie europeană cu scopul de a îmbunătăți serviciile digitale adaptate copiilor și de a se asigura că fiecare copil este protejat și respectat online. Majoritatea copiilor din Uniunea Europeană folosesc zilnic smartphone-uri şi aproape de două ori mai mult decât în urmă cu zece ani, iar acest lucru se întâmplă de la o vârstă mult mai fragedă, potrivit unui comunicat al CE.
Noua strategie pentru un internet mai bun pentru copii vizează furnizarea de conținuturi și de servicii online accesibile, adaptate vârstei și informative, care să fie în interesul superior al copiilor.
Strategia europeană pentru un internet mai bun pentru copii (Better Internet for Kids – BIK+) a fost prezentată de Comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson.
„Prin această nouă strategie, dorim să sprijinim accesul copiilor, în special al celor aflaţi în situaţii vulnerabile, la dispozitive şi competenţe digitale, dorim să combatem hărţuirea cibernetică şi să îi protejăm pe toţi copiii de conţinuturi online dăunătoare şi ilegale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă responsabilă cu „O Europă pregătită pentru era digitală”, citată în comunicatul Comisiei Europene.
Tehnologia poate prezenta şi riscuri
„Deceniul digital al Europei le oferă copiilor oportunităţi ample, însă tehnologia poate prezenta şi riscuri. Graţie noii strategii pentru un internet mai bun pentru copii, punem la dispoziţia copiilor competenţele şi instrumentele necesare pentru a naviga în mediul digital în condiţii de siguranţă şi cu încredere. Solicităm sectorului de activitate vizat să îşi asume rolul cuvenit în crearea unui mediu digital sigur şi adaptat vârstei pentru copii, în conformitate cu normele UE”, a declarat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.
Majoritatea copiilor din Uniunea Europeană folosesc zilnic smartphone-uri
Majoritatea copiilor din Uniunea Europeană folosesc zilnic smartphone-uri şi aproape de două ori mai mult decât în urmă cu zece ani, iar acest lucru se întâmplă de la o vârstă mult mai fragedă, se arată în comunicat.
Potrivit UE, 60% din materialele privind abuzuri sexuale asupra copiilor la nivel mondial se află pe servere din ţările UE.