2.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreţul carburantului, mai ieftin în Bulgaria şi Moldova decât la noi

Preţul carburantului, mai ieftin în Bulgaria şi Moldova decât la noi

Temerile oamenilor din luna martie, atunci când se credea că litrul de carburant va ajunge la 10 lei, par să se adeverească. În acea lună, statul a ţinut să liniştească oamenii şi le-a transmis că nu sunt motive să creadă că preţurile vor exploda. Însă, în tot acest timp nu s-a făcut nimic pentru a echilibra piaţa carburanţilor, în contextul în care războiul din Ucraina pare să nu se mai sfârşească. Aşadar, preţul carburantului a tot crescut, încet şi sigur, iar oamenii resimt din ce în ce mai mult efectele.

Într-adevăr, creşterea nu a fost de la o zi la alta, însă acum motorina standard se apropie de 9 lei, iar cea premium a sărit de acest prag, ajungând şi la 9,35 lei. Benzina standard a depăşit şi ea 8 lei la unele benzinării, iar cea premium se apropie de 9 lei. Asta deşi preţul barilului nu a mai avut creşteri semnificative ca în luna martie. Dacă pe 8 martie preţul unui baril de petrol ajunsese la 120 de dolari. Pe 4 mai, acesta s-a vândut cu un preţ de 102 – 103 dolari. Aşadar, ţinând cont că preţul barilului ar trebui să se resimtă la pompă undeva după o săptămână, preţurile carburantului ar fi trebuit să scadă în această perioadă. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Cum a arătat graficul preţul barilului de petrol în mai

Pe 1 mai, preţul barilului de petrol a fost 103,92 USD, 103,17 pe 2 mai, 102.65 pe 3 mai. Pe 4 mai a crescut la 105.89, pe 5 mai 107.47, iar pe 6 mai a fost în jur de 109,69 USD. Pe 9 mai a scăzut până la 101.68 dolari. Pe 10 mai a ajuns să coste puţin peste 100 de dolari. Ieri, în jurul prânzului, barilul de petrol costa undeva la 102,58 USD. Vestea bună este aceea că preţul barilului este în scădere faţă de luna martie, când a cunoscut vârful scumpirii şi a atins valoarea de peste 124 de dolari.
Hotnews a făcut în luna martie un model de calcul (îl găsiţi AICI) şi a arătat cum ar trebui să arate preţul carburantului a pompă, în funcţie de preţul barilului. Atunci când se face un astfel de calcul, se are în vedere preţul pe care îl avea barilul cu o săptămână în urmă. Modelul de calcul arăta faptul că preţul unui baril trebuie să ajungă la 160 de dolari pentru ca preţul pe litru de carburant să ajungă la 10 lei.

Serbia, Bulgaria şi Moldova au carburantul mai ieftin decât noi

În ciuda crizei cauzate de războiul din Rusia, se pare că există şi ţări din Europa mai puţin dezvoltate decât România, care au reuşit să menţină un preţ mai mic al carburantului. Potrivit globalpetrolprices.com, un site dedicat graficelor de preţuri ale carburantului din întreaga lume, în România preţul mediu al carburantului este 1,609 euro, iar în Serbia este de 1,564 euro. De asemenea, bulgarii plătesc şi mai puţin pe litrul de carburant – 1,526 euro. În Moldova, preţul este şi mai bun – 1,423 euro. În acelaşi timp, polonezii plătesc 1,417 euro pe litrul de carburant, în medie. Şi ungurii plătesc mai puţin pe litrul de carburant. Preţul mediul este de 1,262 euro la vecinii noştri de la vest.

Topul ţărilor europene cu cea mai scumpă motorină

De cealaltă parte, există şi state care plătesc mai bine de 2 euro pe lictrul de carburant. Cel mai scump carburant îl plătesc norvegienii. Potrivit globalpetrolprices.com, aceştia scot din buzunar, în medie, 2.310 euro. Pe locul doi în Europa este Monaco, unde preţul mediu pe litrul de carburant este de 2,214 euro. Urmează Finlanda – 2,211 euro, Islanda – 2,178 euro. Următoarea pe listă este Grecia, cu un preţ mediu pe litrul de carburant de 2,171 euro. Aşadar, românii care merg în vacanţă cu maşina în Grecia, trebuie să ia în calcul acest lucru. Şi în Germania şi Olanda preţul carburantului a depăşit 2 euro pe litru. Olandezii plătesc în medie 2,112 euro pe litrul de carburant, iar nemţii plătesc un preţ mediu de 2.039 euro.

Iohannis: Nu am ajuns aici pentru că cineva nu și-a făcut treaba

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă la Bucureşti. Acesta a vobit despre inflaţia care a ajuns la 14% şi despre preţurile care au explodat. Preşedintele a susţinut că totul are o singură explicaţie: războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Toate crizele din prezent, precum inflația record, prețurile crescute la energie, au o singură cauză – războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Problema nu este una românească, ci una globală, și nu am ajuns aici pentru că cineva nu și-a făcut treaba. În țările europene inflația este la fel de mare. Este important că avem un Guvern stabil, care își dă silința și a găsit soluții bune pentru a ameliora impactul acestei situații economice dificile și a ajuta consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. Am discutat cu premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le pregătesc, se lucrează la scheme de compensare la pensii, la salarii, pentru că trebuie să fim conștienți că aceste crize se vor prelungi, chiar dacă se termină războiul”, a declarat preşedintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS