Preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu premierul Nicolae Ciucă şi şeful Executivului de la Lisabona, Antonio Costa, a ajuns joi la Caracal, în judeţul Olt, unde efectuează o vizită la Batalionul 1 Instrucţie „Olt”.
Aproximativ 200 de militari din Portugalia au fost dislocaţi anul acesta în România şi se instruiesc în comun cu militarii Batalionului 22 Infanterie Romanaţi, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.
Militarii portughezi au ajuns în România anul acesta, în luna aprilie, şi vor rămâne în ţara noastră timp de şase luni.
Acţiunea face parte din Iniţiativa NATO tfp (tailored forward presence).
Anul trecut au fost prezenţi în România aproximativ 100 de militari din Portugalia, care au participat la acţiune de instruire în comun cu militari români, tot la Caracal, timp de trei luni, în perioada septembrie – decembrie.
Cooperarea bilaterală excelentă
Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul António Costa au salutat cooperarea bilaterală excelentă, care a cunoscut în ultimii ani o dinamică pozitivă, potențată de afinitățile de ordin cultural, de proiectele în diverse domenii, precum și de obiectivele convergente și coordonarea strânsă ale celor două țări în plan bilateral, european și internațional.
Cei doi lideri au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană. Au fost abordate propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum și pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucție, teme care vor figura pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârșitul lunii mai.
Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri Prim-ministrului António Costa pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forțe terestre la prezența multinațională NATO din România. Prin acest gest de solidaritate și unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic. A fost salutată, de asemenea, semnarea Acordului de cooperare dintre România și Portugalia în domeniul apărării.
Platforma de sprijin pentru Republica Moldova
Cei doi lideri au discutat modalitățile de coordonare și de continuare a sprijinului concret pentru Ucraina și refugiații din această țară, Președintele României prezentând eforturile depuse în acest sens de țara noastră. Au fost, de asemenea, abordate și modalitățile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce privește cererea sa de aderare la UE, în plan economic și financiar, dar și pentru a face față atât numărului ridicat de refugiați, cât și provocărilor de securitate. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, faptul că România, împreună cu Franța și Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, invitând Portugalia să se alăture acestor demersuri de sprijinire a Republicii Moldova.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în ceea ce privește aspirațiile legitime de a deveni membri ai UE.
În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, Președintele României a subliniat importanța obținerii unor rezultate ambițioase, astfel încât noul Concept Strategic al NATO să răspundă în mod adecvat situației grave de securitate create pe Flancul Estic prin agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.