2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 2 milioane de tineri români cu vârste sub 34 de ani locuiesc cu părinții

Peste 2 milioane de tineri români cu vârste sub 34 de ani locuiesc cu părinții

2,2 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 19-34 de ani din România locuiesc împreună cu părinții, informează Antena3.

Numărul fetelor tinere care locuiesc cu părinții a crescut în ultimii zece ani, însă a scăzut numărul băieților. Aproape o tânără din două locuiește împreună cu părinții, în vreme ce la bărbați ponderea a scăzut de la șapte la șase tineri din zece. 

Discrepanțele în Europa sunt foarte mari din acest punct de vedere și nu sunt toate explicate strict economic. 

Tinerii din țările nordice (Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia) sunt în topul clasamentului țărilor cu cele mai mici ponderi ale tinerilor ce locuiesc cu familia extinsă. 

Se pare că motivele nu țin doar de bani. O parte dintre aceștia sunt nevoiți să locuiască cu un părinte care are nevoie de îngrijire, angajarea unei persoane care să se ocupe de acesta fiind mult prea costisitoare. 

Totodată, în România rata șomajului la tineri este foarte ridicată, iar dacă nu ești angajat și nu ai venituri care să îți permită o chirie sau un credit pentru casă, rămâi să locuiești alături de părinți.

O altă explicație ține de faptul că vârsta primei căsătoriii este în continuă creștere. Acum este de circa 34 de ani la bărbați și de peste 30 de ani la femei. Spre comparație, în anul 1990 femeile se căsătoreau, în medie, la vârsta de 21,3 ani, iar bărbații la 24,8 ani, scrie economie.hotnews.ro.

Tinerii din ziua de astăzi se pare că preferă să își prelungească perioada studiilor, astfel încât să obțină studii postuniversitare care să le aducă un salariu mai bun. De asemenea, a crescut ponderea tinerilor care merg la facultate față de acum 30 de ani, ceea ce amână decizia de a se muta pe cont propriu. 

Mai mult decât atât, accesul greoi la propria locuință este un alt factor care îi descurajează pe tineri să se mute singuri. Problema este dublă: mai întâi economisirea și plata avansului inițial pentru a obține un credit bancar și, în al doilea rând, plata ulterioară a ratelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS