2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOferta admiterii la liceele din Dolj: Au reapărut clasele de real cu medii de 3 şi 4

Oferta admiterii la liceele din Dolj: Au reapărut clasele de real cu medii de 3 şi 4

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a publicat broşura admiterii la liceu, unde sunt specificate condiţiile de admitere dar şi ultimele medii de admitere, atât din 2020, cât şi din 2021. O comparaţie între cei doi ani arată că anul trecut s-a înregistrat o scădere accentuată a mediilor de admitere la toate liceele din Dolj. La colegiile de top din Craiova ultima medie de admitere la profil umanist a scăzut sub 9. În plus, se observă că unele licee din Dolj păstrează sau chiar au reînfiinţat clase de matematică-informatică sau de ştiinţe ale naturii care au ca reper medii de admitere de 3 şi 4. Practic, la aceste clase ar trebui să se formeze viitori medici, cercetători, matematicieni sau informaticieni.

Specializarea cu cea mai mare medie de admitere în 2021

Specializarea cu cea mai mare medie de admitere rămâne ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, unde ultimul elev admis a avut 9,70. La acest colegiu a scăzut însă media de admitere sub 9. Cea mai mică medie de admitere de anul trecut a fost la ştiinţe sociale- 8,89. La ştiinţe ale naturii, în Craiova, la colegiu cea mai mică medie de admitere a fost 8,29. Această medie a fost înregistrată anul trecut la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”. Şi aici s-a înregistrat o mică scădere dacă este să luăm în calcul anul 2020 când ultima medie de admitere a fost 8,87. Ştiinţe ale naturii se regăseşte şi la Liceul „Tudor Arghezi”, la Liceul „Volatire”, la Liceul „Traian Vuia”, la Liceul „Charles Laugier”, unde mediile de admitere au fost peste 7.

Şi la specializarea de matematică-informatică sunt multe clase. În unele cazuri se observă scăderi mari ale mediei de admitere. De exemplu, la Liceul Charles Laugier la matematică informatică a scăzut media de admitere la 7,88 la 6,54. Şi la Liceul Teologic Adventist care are o clasă cu această specializare ultima medie de admitere în 2020 a fost 7,38 iar anul trecut a ajuns la 5,82. A crescut însă oferta pentru această specializare. De anul acesta, matematică-informatică va fi şi la Liceul „Voltaire” din Craiova.

În judeţ s-au păstrat sau au fost reînfiinţate clase de real cu medii de 3 şi 4

Oferta de şcolarizare şi formare a elevilor la liceu ar trebui să fie în concordanţă cu piaţa muncii dar şi cu competenţele elevilor. Numai că de la teorie la practică pare să fie un drum lung dacă ne uităm pe ce oferte au liceele, dar şi ce cerinţe şi aprobări au primit pentru anul şcolar 2022-2023. La Amărăştii de Jos s-a reînfiinţat clasa de ştiinţe ale naturii, iar ca reper pentru admitere a fost dată media 3,11 din 2020. La fel se întâmplă şi la Liceul „Adrian Păunescu” din Bârca. Clasa de ştiinţe ale naturii a fost inclusă din nou în oferta de admitere de anul acesta, iar ca reper a fost dată media de admitere din 2020 când a fost 3,55.
La Liceul „Mihai Viteazul” Băileşti se vede o scădere drastică a mediei de admitere de la ştiinţe ale naturii de la 7, 44 în 2020 la 4,55 anul trecut.


Practic, această specializare ar trebui să pregătească viitori studenţi la medicină Cum vom reuşi cei admişi cu aceste medii? Şi la specializarea matematică-informatică sunt oferte care ridică semne de întrebare.
La Liceul Teoretic Bechet este o singură clasă de a IX-a pentru anul şcolar următor, cu specializarea matematică-informatică. Din datele broşurii se vede doi ani la rând ultima medie de admitere este puţin peste 3. Media de admitere la liceu este formată din media de la evaluarea naţională care o proporţie de 80% şi 20% mediile din V- VIII şi aceste clase ar trebui să pregătească viitorii studenţi la matematică sau la informatică. De altfel, elevii care sunt admişi la aceste clase trebuie să susţină şi bacalaureatul la matematică dar şi la informatică.

În Craiova, la liceu şi cu medii de 2


Şi în Craiova oferta pentru clasa a IX-a la liceu arată că în continuare pot fi admişi elevi cu medii sub 5. Şi s-a ajuns ca aceste medii să se regăsească la unele licee tehnologice chiar la toate specializările. În această categorie intră Liceul „Matei Basarab” cu ultima medie de admitere 2,44. Liceul Tehnologic Auto cu cea mai mică medie de admitere 3,02, Liceul „Energetic” cu ultima medie 3,41, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate cu 3,43, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto cu 2,41, Liceul Tehnologic „George Bibescu”- 3,00. De asemenea, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” se observă o diferenţă foarte mare între mediile de admitere din 2020 şi cele de anul trecut. De exemplu, la domeniul turism şi alimentaţie de la 7,11 ultima medie în 2020 s-a ajuns la 4,15 anul trecut.


Astfel de medii de admitere sub 5 sunt şi la licee din judeţ, cum ar fi Liceul Tehnologic „Ştefan Milcu” Calafat, Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” Băileşti, Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” Călăraşi, Liceul „Alexandru Mecadonski” Melineşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS