3.4 C
Craiova
vineri, 8 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSimți că se apropie „sfârșitul lumii”? De-a lungul istoriei, mulți oameni au crezut la fel

Simți că se apropie „sfârșitul lumii”? De-a lungul istoriei, mulți oameni au crezut la fel

Vremurile pe care le trăim ne obligă, cumva, să ne facem scenarii negre în anumite momente, cum ar fi „sfârșitul lumii“.

Nu există nicio îndoială că trăim vremuri ciudate, astfel că nu este surprinzător faptul că atât de mulți oameni par să creadă că trăim în pragul unui colaps social global. Lucrurile sunt într-adevăr instabile în acest moment. Dar această generație nu este singura care iși face griji că se apropie sfârșitul, scrie descopera.ro.

O privire rapidă asupra mileniilor trecute va dezvălui că omenirea a crezut adesea că societatea s-a dus de râpă și că sfârșitul vremurilor este aproape. Epoca Medievală nu este adesea privită ca o epocă de optimism strălucitor. Se pare că mulți oameni din acea vreme au simțit același lucru.

Papa Inocențiu al III-lea ar fi prezis sfârșitul lumii în 1284

Se spune că Papa Inocențiu al III-lea (născut în 1161 d.Hr.) ar fi prezis că lumea se va sfârși în 1284. De ce? Pentru că ar fi marcat 666 de ani de la apariția Islamului în 618. Din nefericire, a murit în 1216 și nu a putut să vadă cât de mult s-a înșelat.

Moartea Neagră a exterminat peste 100 de milioane de oameni în Eurasia și Africa de Nord în secolul al XIV-lea. Așa că nu este deloc șocant că oamenii din acea vreme nu debordau de optimism cu privire la viitorul omenirii.

Perspective întunecate în „epoci întunecate”

Martin Luther, preotul german cunoscut pentru că a inițiat Reforma protestantă în secolul al XVI-lea d.Hr., a trăit într-o perioadă în care idei noi și radicale zguduiau lumea. De asemenea, el era convins că sfârșitul lumii era aproape. „Lucrurile se îndreaptă spre sfârșitul lor”, scria Luther în 1528. „Sper că ultima zi nu va întârzia, nu peste o sută de ani”.

Secolul al XVII-lea a fost o perioadă cu adevărat sumbră. Acest secol a fost presărat cu războaie sângeroase. De asemenea, a fost o vreme ciudat de rece, revolte sociale și haos economic. Acestea i-au determinat pe unii istorici să numească această perioadă „Criza generală”.

Una dintre cele mai urâte perioade ale acestui secol a fost Războiul de Treizeci de Ani. A fost un conflict centrat în jurul Sfântului Imperiu Roman între 1618 și 1648, care a fost unul dintre cele mai distructive războaie din istoria Europei.

În 1643, în mijlocul Războiului de Treizeci de Ani, un pamflet din Spania a explicat că „aceasta pare a fi una dintre epocile în care fiecare națiune este dată peste cap, ceea ce îi face pe unii dintre marii oameni să bănuiască faptul că ne apropiem de sfârșitul lumii”.

Citește întreg articolul pe descopera.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS