0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn chinez a scris sute de articole false pe Wikipedia, timp de 10 ani

Un chinez a scris sute de articole false pe Wikipedia, timp de 10 ani

Un colaborator chinez misterios, care poartă numele de „Zhemao”, și-a petrecut 10 ani scriind pe Wikipedia relatări fictive despre istoria Rusiei. Acesta a scris peste 200 de articole și a contribuit la alte câteva sute, potrivit descopera.ro.

Editorii au observat ulterior relatările falsificate, după 10 ani în care le-au găzduit fără să știe. Tot conținutul fals a fost eliminat de pe Wikipedia.

Împletitura de minciuni creată de Zhemao este uimitoare, deși informațiile sunt în întregime inventate. Contribuțiile acestui utilizator variază de la relatări fictive despre rivalitățile slave până la povești despre oficialii dinastiei Qing, un amestec amețitor de ficțiune fantastică și istorie demnă de o serie de romane fantastice, notează Futurism. Este clar că s-a depus foarte mult efort în realizarea acestora relatări.

Nu trebuie să avem încredere în articolele îndoielnice de pe Wikipedia

Această întâmplare ar trebui să ne reamintească de faptul că nu trebuie să credem tot ceea ce citim pe internet. Mai ales atunci când este vorba de unele articole îndoielnice din enciclopedia online Wikipedia. Subiectul este deosebit de relevant, având în vedere istoria problematică a Chinei cu controlul narațiunii istorice folosind propagandă. Chiar Sixth Tone, publicația chineză în limba engleză care a scris inițial despre acest subiect, este supravegheată de guvernul chinez.

„Articolele din Wikipedia în chineză, care sunt mai detaliate decât cele în limba engleză și chiar decât Wikipedia în rusă, sunt extrem de confuze”, a scris romancierul fantasy Yifan.

„Personaje care nu există în enciclopedia engleză-rusă apar în Wikipedia chineză. Aceste personaje sunt amestecate cu personaje istorice reale, astfel încât să nu se poată distinge realul de fals”, a adăugat el.

Autorul articolelor false a oferit scuze publice

După ce Wikipedia a observat articolele false, Zhemao a adresat scuze publice. „Un proverb ne învață că pentru a spune o minciună trebuie să spui mai multe minciuni. Am fost reticent să șterg sutele de mii de cuvinte pe care le-am scris, dar, ca urmare, am ajuns să pierd milioane de cuvinte și un cerc de prieteni din mediul academic s-a prăbușit”, se arată în mesajul autorului articolelor false, tradus de Sixth Tone.

Citește și: Polul Nord sau Polul Sud, unde este mai frig?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS