11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePentru prima dată de la reunificarea țării, Germania a înregistrat deficit comercial

Pentru prima dată de la reunificarea țării, Germania a înregistrat deficit comercial

Pentru prima dată în mai bine de trei decenii, Germania a înregistrat un deficit comercial lunar, cel mai recent semn că „motorul economic” al Uniunii Europene și cea mai mare economie din Europa se confruntă cu presiuni din cauza întreruperii lanțurilor de aprovizionare și prețurilor record la energie, scrie The New York Times.

Exporturile au fost motorul economic principal al Germaniei de ani de zile însă creșterea vertiginoasă a prețurilor energetice în urma restricționării de către Rusia a cantității de gaze naturale livrate Europei a dus la creșterea prețurilor produselor exportate de Germania.

A fost prima dată când în Germania importurile au depășit exporturile din 1991

Exporturile Berlinului au scăzut în luna mai cu 0,5% față de luna aprilie în timp ce importurile au crescut cu 2,7%, ducând la un deficit comercial de un miliard de euro, potrivit cifrelor publicate luni de Biroul Federal de Statistică al țării.

Aceasta a fost prima dată când în Germania importurile au depășit exporturile din 1991, anul reunificării Germaniei de Est socialiste cu Vestul capitalist.

„Nu este surprinzător că exporturile scad în mediul actual”, a afirmat Oliver Rakau, un economist de la compania Oxford Economics, pentru agenția Bloomberg.

Invazia declanșată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie și noile lockdown-uri implementate în China recent pentru prevenirea răspândirii coronavirusului au perturbat sever iar lanțurile de aprovizionare globale, deja puternic zdruncinate în timpul pandemiei.

Prețurile pentru importuri ca energia, hrana și componentele electronice au crescut cu peste 30%

Prețurile pentru importuri ca energia, hrana și componentele electronice au crescut cu peste 30% în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce prețurile exporturilor germane au crescut cu doar aproximativ 15%.

Chiar dacă datele nu par la fel de remarcabile după ce sunt ajustate pentru inflație, comerțul extern va avea o contribuție negativă la creșterea economică a Germaniei, afirmă Rakau.

Acesta mai spune că, date fiind creșterea cu costurile traiului de zi cu zi și nivelul ridicat de incertitudini cauzate de războiul din Ucraina și alți factori de pe piețele globale, „perspectiva pentru comerț este mai degrabă sumbră”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS