Casa Memorială „Tudor Vladimirescu”, din comuna gorjeană Vladimir, va fi reabilitată și pusă în valoare.
De zeci de ani imobilul nu a mai beneficiat de lucrări ample de refacere. A fost afectat de intemperii și incinta este una improprie vizitelor turiștilor. Clădirea este administrată de către Muzeul Județean de Istorie Gorj, din municipiul Târgu Jiu. Instituția a elaborat un proiect care vizează amenajarea incintei și refacerea instalațiilor electrice exterioare aferente Casei Memoriale „Tudor Vladimirescu” din comuna Vladimir.
Proiectul are în vedere trasarea și amenajarea aleilor care fac legătura între construcțiile existente, crearea unor alei de acces realizate din pavaj lespezi de piatră înierbate. Se mai prevede realizarea unei platforme pentru organizarea de festivități care va fi amplasată pe latura de est a casei, aceasta făcând legătura cu accesul în pridvorul imobilului și statuia lui Tudor Vladimirescu.
„Suprafața acesteia este de circa 110 mp, aici urmând a se desfășura diverse activități cultural – comemorative. Corpurile de iluminat arhitectural se vor monta îngropat în pământ la distanțele evidențiate în schița din proiect.
Pentru iluminatul fațadelor se vor folosi proiectoare cu LED profesionale din aluminiu turnat sub presiune și dispersor din sticlă. Proiectorul conține surse de lumină LED chips EPISTAR încorporate. Datorită faptului că în construcție nu este prezentă energia electrică, sistemul antiefracție va fi wireless și va fi constituit din:
- unitate centrală,
- detectori de mișcare ( prezență),
- contacte magnetice uși/ferestre,
- sirenă de alarmare.
Intalația de protecție contra loviturilor de trăsnet va fi prevăzută cu dispozitiv de amorsare.”, conform Muzeului Județean Gorj.
Imobilul este monument istoric
Casa Memorială „Tudor Vladimirescu” este încadrată la categoria muzeu. Monument de arhitectură populară construit în secolul al XVIII-lea, restaurat în întregime în 1932, apoi în 1971 și în 1991. A fost reconstituita de arhitectul Iulius Doppelreiter după o fotografie publicată la începutul secolului XX. Este casa în care s-a născut Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției din 1821 și unde sunt expuse copii de documente privind viața și activitatea lui Tudor Vladimirescu, piese de interior de epocă (obiecte de uz casnic), fotografii și cărți.
În comuna Vladimir, în anul 1780, din părinţi moşneni (Constantin şi Ioana) s-a născut Tudor Vladimirescu întregind familia formată din 3 copii (Papa, Constandina şi Tudor). După însuşirea primelor noţiuni de citire şi scriere de la preotul satului Pârvu Ciuhoi, Tudor îşi continuă studiile la Craiova, cu sprijinul boierului loan Glogoveanu.
După ce devenise un renumit negustor de vite, Tudor primeşte de la domnitorul Ţării Româneşti, Constantin Ipsilanti, însărcinarea formării unui corp de voluntari, pentru apărarea Olteniei de năvălirile trupelor neregulate otomane. Curând este numit mare comis, vătaf de plai la Cloşani (Mehedinţi), apoi mare sluger. în anii 1806-1812 participă la războiul ruso-turc, ca ofiţer rus, cu gradul de porucic (locotenent) şi este de¬corat de ţarul Rusiei, Alexandru, cu Ordinul Sf. Vladimir cu spada. Fiind refu¬giat la Viena îl cunoaşte pe contele Capodistria, ministrul de externe al Rusiei şi fruntaş al Eteriei (organizaţie secretă ce lupta pentru independenţa Greciei).
Casă Memorială grație Arethiei Tătărescu
Revoluţia din 1821, organizată şi condusă de Tudor Vladimirescu, începe la 23 ianuarie cu citirea cunoscutei Proclamaţii de la Padeş, continuă cu fortificarea mănăstirilor din nordul Olteniei (Tismana, Motru, Strehaia) şi cu organizarea taberei de instruire de la Ţânţăreni.
La 4 martie Tudor ajunge la Slatina cu 6000 de pedeştri şi 2000 de călăreţi, la 16 martie intră cu oastea în Bolintin, iar la 21 martie îşi instalează tabăra de luptă la Cotroceni. în aprilie 1821, sub titlul „Cererile norodului românesc”, Tudor face cunoscut adevăratul program al revoluţiei, iar pentru a feri ţara de ocupaţia turcească, încearcă să obţină retragerea eteriştilor.
La 15 mai, Tudor organizează ridicarea taberei de la Bucureşti, ordonând retragerea către nordul Olteniei. în acest timp, eteriştii desfăşoară intense acţiuni diversioniste culminând cu asasinarea lui Tudor la Târgovişte, în dimineaţa zilei de 27 mai 1821 de către Lassani şi Caravia, ofiţerii generalului Alexandru Ipsilanti. În amintirea lui Tudor Vladimirescu, în 1932, prin eforturile Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, este inaugurată Casa Memorială din satul natal, Vladimir. Casa ţărănească cu pridvor de lemn şi cu cele două cămăruţe amenajate specific începutului de secol XIX oferă vizitatorului obiecte şi documente legate de viaţa conducătrului revoluţionar de la 1821, Tudor Vladimirescu.