Studenții de la Masteratul de Pedagogie teatrală din cadrul UNATC „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru, se folosesc de competențele dobândite la cursuri pentru a aduce o mică schimbare în viețile a 100 de tineri din mediile defavorizate prin proiectul-caravană „Rază de soare. Educație prin teatru”. În perioada 18 – 24 iulie caravana ajunge la Craiova.
La fiecare instituție, se va lucra cu trei grupe: două alcătuite din elevi (25 participanți) și cea din urmă formată din asistenți sociali, educatori sau asistenți maternali (13 participanți). Toate evenimentele din cadrul proiectului sunt gratuite, co-finanțate de AFCN(*).
Proiectul „Rază de soare. Educație prin teatru” își propune să îmbunătățească calitatea vieții copiilor și a adolescenților aflați în grija instituțiilor de stat și pe cei care întâmpină dificultăți de ordin social, deși nu sunt lipsiți de părinți, prin introducerea instrumentului de joc teatral ca mijloc de educare și informare, precum și oferirea de sprijin personalului care lucrează cu ei. Proiectul propune o latură de cercetare a unor teme relevante în societatea românească, prin mijloace spectaculare, precum abandonul, forme de abuz, traficul de ființe umane. Intervenția presupune deplasarea la grupul beneficiarilor și lucrul cu aceștia pe mai multe niveluri de acțiune timp de o săptămână.
Proiectul presupune, de asemenea, o cercetare cantitativă, prin măsurarea unor modificări în atitudinile prosociale ale beneficiarilor, monitorizându-le cu chestionare înainte și după derularea spectacolului și a atelierelor de teatru. În realizarea acestui demers, proiectul mizează pe o echipă interdisciplinară, alcătuită din specialiști în domeniul teatrului și artelor spectacolului, teatrului aplicat și psihologiei copilului și adolescentului, formată din profesori, doctoranzi și studenți UNATC, la care se adaugă asistența unui psiholog și a experților de la Centrul Replika.