Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni că nivelul Dunării scade, că debitul scăzut este înregistrat chiar de la intrarea în țară din cauza situației din Europa, dar a adăugat că momentan nu există niciun risc pentru funcționarea centralei de la Cernavodă, conform Digi24.
„Este o situație extrem de complicată”, a spus ministrul Mediului. „Nivelul Dunării este afectat și de seceta din Europa, nu doar din România. Ne concentram pe menținerea rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare administrate de Apele Române sau Hidroelectrica, pentru a asigura continuitate. Chiar și în aceste condiții, nivelul apei e mult sub media anuală.
Momentan avem debitul care să asigure funcționarea centralei de la Cernavodă. Monitorizăm zilnic situația. Nu e niciun risc acum pentru Cernavodă”, a asigurat Tanczos Barna.
Ministrul a precizat că seceta mai durează trei-patru zile, cel puțin până joi.
„Fac apel privind consumul rațional al apei potabile“
„Fac apel privind consumul rațional al apei potabile. Pentru irigații, fermierii, dacă vor să folosească soluții improvizate de udare a culturilor, să ia legătura cu Apele Române din județ, pentru că legea impune o anumită procedură de folosire a apei pentru irigații”, aspus ministrul.
El a făcut referire la o situație din Brașov, unde un fermier a vrut să ude suprafețele agricole și a blocat cursul unui râu.
„Este interzis să scoți toată cantitatea de apă din orice curs de apă. Recomand fermierilor ca, dacă folosesc apa din râuri și pâraie, lacuri, să ia legătura cu Apele Române din județ”, a subliniat ministrul.
Întrebat despre situația din teritoriu, Tanczos Barna a declarat că în următoarele zile probabil vor fi și mai multe autorități locale care să fie nevoite să impună anumite restricții. „De aceea, apelul la un consum rațional e mai important ca oricând”, a conchis ministrul Mediului.