19.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul energiei electrice o ia razna de la 1 octombrie! Plafonarea va face diferența

Prețul energiei electrice o ia razna de la 1 octombrie! Plafonarea va face diferența

Compania furnizoare de energie electrică CEZ, care are monopol pe întreaga zonă a Olteniei, a început să trimită informări clienților cu privire la modificarea tarifelor, începând cu 1 octombrie. Toată lumea tremură la gândul că iarna care urmează va fi una dintre cele mai greu de suportat financiar.

Scumpirile la energie electrică au fost deja anunțate. Însă, clienții casnici nu trebuie să intre în panică. Dacă se încadrează într-un anumit consum, statul va suporta o parte din factură, potrivit OUG 27/2022, modificată. Prin aceasta, clienții care se vor încadra în consumul de maxim 300 de kWh vor beneficia de plafonarea prețului, iar diferența va fi suportată de stat. În plus, schema de sprijin a fost prelungită până în august 2023.  

Care sunt condițiile plafonării

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică spune că prețurile plafonate vor fi următoarele:

 a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMMuri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);”

Cum arată facturile la energie acum și cum ajută plafonarea

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Oltenia, CEZ, a anexat facturilor trimise către clienți, informări legate de creșterea prețurilor, de la 1 octombrie. Oamenii, însă, nu trebuie să intre în panică. Asta mai ales dacă se vor încadra în consumul de energie pe care îl aveau până acum.

Am analizat o factură a unui client casnic, care are un contract de tip CEZ Eficient Standard. În acest moment, prețul energiei electrice pe kWh este de 1,15812 lei (fără TVA). La acesta se adaugă contribuția de cogenerare, acciza necomercială și certificatele verzi. Toate cele trei modificându-și prețul în funcție de cantitatea consumată. De exemplu, factura analizată de noi a avut un consum de 191 de kWh. Facem precizarea că și în acest moment clienții beneficiază de plafonarea acordată de stat.

Așadar, pentru consumul de 191 de kWh, la prețul de 1,15812 lei, factura ajunge la costul de 221,21 de lei (fără TVA). La această sumă se adaugă contribuția de cogenerare – 3,24 de lei, acciza necomercială – 1,03 lei și certificatele verzi – 13,86 de lei. Prețul total al facturii ar fi de 239,34 de lei, fără TVA. Aici intervine OUG 27/2022, care scade un preț de 0,58077 de lei pentru fiecare kWh consumat. Sumă suportată de stat este de 110,93 de lei pentru cei 191 de kWh. La final, din cei 239,34 de lei, se scad 110,93 de lei.

În acest fel, factura ajunge la costul de 128,41 de lei, la care se adaugă TVA. Preț final de achitat va fi de 152,81 de lei, după adăugarea TVA-ulului. Fără schema de sprijin a statului, clientul casnic ar fi scos din buzunar în loc de 152,81 de lei, 296,78 de lei. Așadar, statul acoperă, în acest caz, aproape jumătate din factură.

Prețurile explodează de la 1 octombrie

De la 1 octombrie, scenariul ar fi sumbru în lipsa plafonării. Pentru tipul de factură pe care l-am analizat, prețul pe kWh va ajunge la 1,859 lei, față de 1,15812 lei cât este în acest moment. Prețul total, cu tarife și TVA incluse va fi de 2,6903 de la 1 octombrie. La acest cost se mai adaugă un abonament care va costa 0,77 de lei pe zi. Dacă ar fi să calculăm costul unei facturi cu consumul de 191 de kWh, acesta va ajunge la fabuloasa sumă de 536,84 de lei. Așadar, costul total al unei astfel de facturi crește foarte mult. Soluția este aceea ca oamenii să aibă un consum relativ similar ca cel de până la 1 octombrie. Astfel, creșterea nu se va resimți foarte mult în facturi datorită plafonării.

Însă, diferența suportată de stat vine, practic, tot din banii contribuabililor. Doar că oamenii nu vor resimți acest lucru pe persoană fizică, lunar. Câștigate ies doar companiile furnizoare de energie electrică. Acestea își burdușesc conturile profitând de faptul că statul se vede nevoit să intervină pentru ca oamenii să poată suporta scumpirile masive.

Citește și: Se surpă strada! Introducerea canalizării, corvoadă pe Drumul Apelor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS