-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePesta porcină africană se extinde alarmant în Europa

Pesta porcină africană se extinde alarmant în Europa

Inofensivă pentru oameni, dar extrem de contagioasă în rândul animalelor, pesta porcină africană (PPA) progresează într-un ritm alarmant în Europa, transmite AFP, conform Agerpres.

„Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia”, a declarat Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE).

285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, de la începutul anului

De la începutul anului, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, şi numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000.

Virusul circulă mai ales în partea de est a continentului, în România, care totalizează 197 de focare, în Republica Moldova şi în vestul Rusiei, unde cinci noi focare au fost descoperite numai în cursul săptămânii trecute.

Prezentă în fauna sălbatică, maladia a apărut şi în Italia, într-o crescătorie din regiunea Roma la începutul lunii iunie şi în Germania în luna mai, apoi în luna iulie cu două focare în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală şi Saxonia Inferioară fiind sacrificate aproape 2.800 de animale. În pofida proximităţii lor, Franţa şi Ţările de Jos au fost scutite până în prezent.

Pesta porcină africană este în general mortală pentru animale în lipsa tratamentului

În lipsa tratamentului, pesta porcină africană este în general mortală pentru animale şi conduce la numeroase sacrificări preventive pentru a evita propagarea ei.

În acest sens, PPA ameninţă industria europeană a cărnii de porc, „primul exportator mondial de porc şi produse pe bază de porc, cu aproape cinci milioane de tone exportate în fiecare an”, sublinia Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) la finele lunii iulie.

Confruntată cu un ritm de răspândire pe care l-a calificat drept „alarmant”, EFSA a lansat în vara acestui an cea de a treia campanie de comunicare cu autorităţile din 18 ţări europene, pentru a-i sensibiliza pe crescătorii de animale, medicii veterinari şi pasionaţii de vânătoare cu privire la modul de propagare a maladiei.

În Ucraina au apărut două focare în luna iunie şi un al treilea în luna iulie

OIE, care coordonează eforturile ţărilor în lupta împotriva acestei epizootii, supraveghează în special situaţia din Ucraina, unde au apărut două focare în luna iunie şi un al treilea în luna iulie. Invazia rusească în Ucraina începută în luna februarie a provocat importante mişcări de populaţie, iar crescătorii au fost forţaţi să îşi abandoneze animalele în timp ce medicii veterinari nu mai au acces în anumite zone, ceea ce proliferează maladiile, a avertizat OIE.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru porci

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

Ajunsă în Europa în anii 1960 pentru ca ulterior să fie eradicată, pesta porcină africană a revenit în 2007 prin Georgia, a precizat OIE. Prezentă pe toate continentele, Organizaţia mondială pentru sănătate animală cataloghează PPA drept o „ameninţare mondială”, cu 564 de focare detectate începând din ianuarie. Aproape toate din cele 78.000 de cazuri raportate au apărut în Europa, şi într-o mai mică măsură în Asia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS