Germania va primi gaz natural lichefiat (GNL) din Emiratele Arabe Unite, ca înlocuitor pentru gazul rusesc. În timpul vizitei cancelarului federal Olaf Scholz (SPD) în statul Golfului, compania energetică RWE din Essen a semnat un contract pentru prima livrare a 137.000 de metri cubi de GNL.
Spre comparație: 137.000 de metri cubi de gaz lichid corespund la în jur de 822 de milioane de kilowați-oră. Înainte de invazia rusă a Ucrainei, prin conducta Nord Stream 1 treceau, zilnic, până la 1,7 miliarde de kilowați-oră
Când cancelarul Olaf Scholz l-a întâlnit, la sfîrșitul săptămânii trecute, pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, el a avut nevoie de multe abilități diplomatice. Pentru că Prințul Moștenitor a fost izolat internațional pentru o lungă perioadă de timp. S-a avansat chiar ideea că Mohammed bin Salman a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în consulatul saudit din Istanbul, în octombrie 2018.
În perioada premergătoare călătoriei, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că ”asasinatul va juca, cu siguranță, un rol în discuții”, după cum relatează Spiegel.de.
Arabia Saudită este prea importantă ca furnizor de energie și putere economică
Izolarea politică a MBS nu a durat mult la nivel internațional, deoarece Arabia Saudită este prea importantă ca furnizor de energie și putere economică. În decembrie, președintele francez, Emmanuel Macron, a călătorit acolo, apoi premierul britanic de atunci, Boris Johnson, cel mai recent președintele SUA, Joe Biden – și acum cancelarul Scholz.
Potrivit RWE, acordul marchează „o piatră de hotar importantă” pentru viitoarea aprovizionare cu GNL a Germaniei. Compania energetică menționează că fost semnat și un memorandum privind livrările multianuale, începând din 2023.
Gazul lichefiat, în prima sa tranșă, urmează să fie livrat cu o navă în luna decembrie, la noul terminal din Brunsbüttel, ale cărui primele linii sunt în construcție.
După Arabia Saudită, Scholz a mers în Qatar
Odată cu călătoria în regiunea Golfului, din 24-26 septembrie, cancelarul federal a vrut să asigure aprovizionarea cu energie pentru industria autohtonă. După Arabia Saudită, Scholz a mers în Qatar.
Deși emiratul are a treia mare rezervă de gaze din lume, după Rusia și Iran, fiind principalul exportator de GNL, nu sunt așteptate oferte în Qatar. Emiratul vrea contracte de aprovizionare pe termen lung, de 20 de ani sau chiar mai mult, în timp ce Berlinul vrea gazul doar ca punte către energiile regenerabile.
În schimb, Scholz este preocupat de condițiile de muncă ale muncitorilor-oaspeți, înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. Acestea sunt departe de a fi ideale, deși există progrese„de exemplu, în ceea ce privește situația angajaților”. „Dar acestea sunt departe de a îndeplini așteptările”, consideră Scholz.